torstai 4. maaliskuuta 2021

Tuplaus viidessä vuodessa

Ilmeisesti uuden Haloo Helsinki! -musiikin julkaisu aiheutti sen, että Kiitos ei ole kirosana (2014) palasi kartuttamaan ennätyksellistä albumilistaviikkopottiaan, joka on nyt 193. Suuria lukuja esiintyy muutenkin, sillä Teflon Brothersin Circus (161 vk) on ensi tilastossa kiipeämässä alltime-laskelman pronssikorokkeelle Adelen 21:n rinnalle.

Erikoista kehittyneisyyttä osoittaa myös Metallican Metallica (1991), joka vuosikymmeniä jatkuneiden irtovisiittien jälkeen on suorastaan kotiutunut 50:n joukkoon. Jouluntienoo poislukien se on ollut viime kesästä lähtien mukana käytännössä koko ajan. Nyt saldo on 139 viikkoa.

Kirosanan paluu innosti tarkistamaan, onko lista-albumien yhteenlaskettu viikkomäärä ennätyskorkealla – joko keskimääräinen listaikä ylittää vuoden? Kävi ilmi, että ennätys tehtiin viikkoa aiemmin ja että vielä ollaan 50 viikon alapuolella. Mutta vauhtiin päästyäni tein käyrän viime vuoden alusta asti ja sille vertailuksi samat viikot viiden vuoden takaa, väliltä tammikuu 2015 – helmikuu 2016. Klikkaa suuremmaksi.

Ihan noin suurta eroa en odottanut: viidessä vuodessa Top 50 -albumin keskimääräinen listaviikkopotti on yli kaksinkertaistunut, noin viidestätoista runsaaseen kolmeenkymmeneen. Jos vertaisi tilastoon nousevien uutuuksien määrää, se näyttäisi vastaavanlaista pudotusta. Tämä johtuu siitä, että lista mittaa enemmän kuuntelua kuin ostamista. Pysyäkseen mukana levyn ei enää tarvitse houkutella uutta yleisöä.

On käyrissä yhteneväisyyksiäkin. Ne nousevat huippuunsa loppukesän hiljaisina viikkoina, ja syksyn uutuudet tökkäävät ne alamäkeen. Uusi käyrä on alimmillaan vuoden loppuviikkoina, koska joululevyillä on lyhyt sesonki ja viikkomäärät sen mukaisia. Viisi vuotta sitten joulumusan rooli oli pienempi ja käyrä kohosi, koska tärkeät myyntiartikkelit oli julkaistu hyvissä ajoin.

Mikä muuten oli vihreän käyrän lähtöpisteessä ykkösenä? Haloo Helsingin Kiitos ei ole kirosana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti