torstai 11. helmikuuta 2021

Ammatin varjopuolia

Facebookissa on liikehtinyt kiertokirje, jossa pitäisi vastata eri teemoihin biisinnimellä. Viikonpäivä, väri, eläin, vaate… ja ammatti. Olen aihepiireittäin hittihistoriaa listoiksi lajitellessani huomannut, että ammatti on yllättävän vaikeasti rajaantuva käsite popmaailmassa.

Joo ovathan esimerkiksi kuningas ja rockstar ammatteja, mutta tuo osasto hallitsisi listaa liikaa, joten koetetaan pitäytyä ”tavisammateissa”. Kelpaako Nightwishin Kuolema tekee taiteilijan? Taiteilija voi olla tavis, kenties. Entä Mikko Kuustosen Taikuri? Vaikka johtaja voi olla ammatti, onko se sitä biisissä Seurataan johtajaa? Tavisestetiikka häviää runollisuudelle hiteissä Lautturi tai Sillanrakentaja, mutta onneksi on Juha Vainion Poliisi ja Vilperin perikunnan Piirimyyjä.

Jos kuninkaalliset jätetään huomiotta, vain yksi ammatti saa hitinnimissä kasaan täyden Top 12 -listan. Arvasit oikein että se liittyy musiikkiin, mutta kyse ei ole laulajasta, soittajasta eikä edes levy-yhtiöpomosta. Kuten Faithless totesi vuonna 1998, God Is a DJ. Jättisuuria hittejä ei tiskijukille ole omistettu, vaan listaa johtaa Robbie Williamsin Rock DJ, radionelonen ja singlelistan 15:s vuonna 2000.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti