torstai 15. helmikuuta 2018

Vienti vetää

On mua näköjään jäänyt vähän kaihertamaan tuo vuoden biisi-Emman valinta. Palkinnon sai kappale, joka pitää kohdakkoin valmistuvalla 2017-hittivuosilistalla sijaa 83. Sen yläpuolelta löytyy muun muassa Pasi ja Anssi -duon levytys Kakkuu järvellä, joka ei muistaakseni päässyt Emma-ehdokkaaksi.

Jos ulkomaisella menestyksellä on vaikutusta vuoden biisin valintaan, niin miksi gaalassa jaetaan erikseen vienti-Emma? En nyt ala spekuloida, moniko raadin jäsen tiesi, kuinka maltillisia tämän medialemmikin kotimaiset saavutukset toistaiseksi ovat. Oletan kuitenkin, että raadin sisällä on ollut risteäviä näkemyksiä siitä, kuuluuko kansainvälisyys huomioida valinnassa vai ei.

Mistä tulemme vanhaan dilemmaan, äänestystavan ratkaisevaan vaikutukseen raatiarvioissa. Alman Chasing Highs on malliesimerkki. Jos äänestys painottuu ykkösvalintaan, ei ulkomaanmenestyksen kannattajia tarvitse olla kummoinenkaan määrä, kun he saavat poikkeustapauksen nousemaan esiin viiden muun keskenään samantapaisen ehdokkaan seasta. Jos taas kaikki laitetaan järjestykseen, myös niiden ääni kuuluu, jotka tietävät Alman jääneen kotimaanmarkkinavertailussa täysin muiden jalkoihin.

Emme tiedä, kuinka äänestys on järjestetty, kuten emme enää käytännössä koskaan tiedä, kun asiantuntijaraati kokoontuu (tai ”kokoontuu”). Olisi kiva tietää. Televisioidut numerokyltit takaisin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti