sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Kullasta ja sen kiiltävyydestä

Spotifyn tapa kertoa avoimesti hittien kuuntelumääristä sekä päivä- ja viikkotasolla että kokonaismäärinä on hieno ja arvostettava. Koti- ja ulkomaisen musiikin menekin vertailua Suomen tasolla on haitannut se, että ulkomaisten biisien kokonaissaldot ovat maailmanlaajuisia. Parhaan tietämäni korvaavan palvelun tässä suhteessa tarjoaa hollantilainen kundi, joka käyttää nimimerkkiä Kworb.

Kworb kertoo sivustollaan maakohtaiset kokonaismäärät siltä osin, mikä on mahdollista ynnätä spotifycharts.comin päivittäisiltä Top 200 -listoilta. Runsaan kolmen ja puolen vuoden aikana laskelmaan on kertynyt yli 4500 biisiä, ja kookkaimmat yli 16 miljoonan potit ovat rohmunneet Alan Walkerin Faded ja Ed Sheeranin Shape of You. Seurannan kattavuutta kuvatkoon se, että JVG:n Hehkuu saa Spotifyn omassa raportoinnissa 15,7 ja Kworb-summauksena 14,3 miljoonaa striimiä.

Top 200:n ulkopuolellakin siis tapahtuu paljon. Jos päivälistan kynnys on noin 6000 kuuntelua, niin siltä näkymättömissä voi teoriassa kerätä yli kaksi miljoonaa striimiä vuodessa. Kaksi miljoonaa, sehän on suomalainen kultaraja. Se, jonka myös Kworb osoittaa naurettavan matalaksi. Hänen syksystä 2014 alkavissa laskelmissaan rajan on Suomessa ylittänyt 567 biisiä.

Kultaa ja platinaa kärrätään siis jättimääriä myös maasta ulos. Yllämainitusti kokonaislaskelman kaksoisjohto on ulkomaisissa käsissä, ja niistä 14 biisistä, joille Kworb on rekisteröinyt yli kymmenen miljoonaa striimiä, puolet on paikallista ja puolet tuontimusaa. Selvästi uusin joukossa on Post Malonen Rockstar, joka yhä sinnittelee Striimatuimmat-listan sijalla 13.

1 kommentti:

  1. Tuo 2 miljoonan striimauksen raja on kyllä liian alhainen. rajojen tuplaus tai ehkä 5 ja 10 miljoonaa rajoiksi kultaan ja platinaan.

    VastaaPoista