torstai 21. syyskuuta 2017

Jotain outoa kynttilässä

Päivälleen 20 vuotta sitten Suomen(kin) myyntilistan kärkeen ampaisi Elton Johnin single, jonka ykkösraitana oli radiopromona jo muutaman viikon soinut Something About the Way You Look Tonight ja perässä se varsinainen täky, prinsessa Dianan hautajaisissa uusin sanoin esitetty 1970-luvun biisi Candle in the Wind.

Ymmärrettävistä syistä Candle sai 50 hittiä -listan pisteytyksessä täydet singlemyyntipisteet ja Something vain b-puolikertoimella. Aikakirjat myös kertovat Candlen nousseen radiolistan ykköseksi ja Somethingin sinänsä hienosti ”vain” nelossijalle. Miksi silti Somethingin kokonaispisteet nousivat paljon korkeammiksi? Ei kai sillä ihan noin suurta merkitystä ollut, että biisi oli hyvin myyneen The Big Picture -albumin (#4) avaussingle?

Oli albumipisteilläkin osuutensa, mutta pelin ratkaisi radiosoitto, jota oheinen graafi havainnollistaa. Candle in the Wind koki äkillisen nousun ja lähes yhtä äkillisen laskun viihtyen Top 30:ssä vain viisi viikkoa. Something osoittautui radioystävälliseksi jo ennen Diana-tragediaa ja haali pisteitä 16 viikon ajan.

Candlen pisteitä söi sekin toisaalta hämmentävä ja toisaalta ymmärrettävä seikka, että singlen ennätyksellinen kysyntä tyrehtyi nopeasti. Vain kolme viikkoa ykkösenä ja putoaminen Top 20:stä ainoastaan 11 viikon jälkeen. Muiden maiden tilastoissa se roikkui pitempään. Biisiähän ei ole myöhemmin julkaistu missään muodossa eikä voi kuunnella suoratoistopalveluissa, joten sen nykyinen hittistatus on arvailujen varassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti