perjantai 5. elokuuta 2016

Marian ilmestys

Kaksikymmentä vuotta sitten aloimme silloin tällöin kuulla Ricky Martinin espanjankielistä kappaletta Maria. Jos nimittäin kuuntelimme Radiomafiaa. En tiedä tarkkaa soittolistalle ottamisen päivämäärää, mutta elo–syyskuun vaihteessa se oli jo kanavan soitetuin biisi.

Mikäs tässä on niin mainittavaa, Mariahan julkaistiin USA:ssa jo vuoden 1995 lopulla ja näkyi tammi–helmikuussa sikäläisten Hot Latin Songs- ja Latin Pop Songs -listojen kärkikympissä? Se, että noissa piireissä Martin oli menestynyt jo vuodesta 1991, mutta oli popmarkkinoilla tuntematon. Mafia otti soittoon Pablo Floresin nopeampitempoisen remixin, johon maailmanvalloituksen edetessä lisättiin englanninkielistäkin lyriikkaa. Tuon maailmanvalloituksen voi väittää alkaneen Suomesta. Annas kun selitän ja teen graafin.

22.9.1996 Maria nousi Suomen singlemyyntilistalle ja pian tämän jälkeen NRJ:n ja Kiss FM:n soittoon. Vauhti hieman hyytyi, ja biisi putosi 50 hittiä -listalta käytyään 15:ntenä. Joulukuussa alkoi taas tapahtua paikallisradiolistalle, diskolistalle ja Radio Suomen soittoon pääsyn sekä A medio vivir -albumin suosion myötä, ja uuden vuoden alkua juhlittiin hittitilaston kolmosena. Mutta muualla Euroopassa ei tapahtunut vieläkään mitään.

Maria ilmaantui Ranskan singlelistalle maaliskuun 1997 alussa ja eteni huhtikuussa ykköseksi. Seuraavina reagoivat Ruotsi ja Hollanti. Kesäkuisen Saksan listan kolmossijan avulla yllettiin Eurochartissa kakkoseksi – neljä kuukautta 50 hittiä -listalta putoamisen jälkeen. Syksyllä kyytiin ehtivät lopulta myös Brittein saaret. Suomessa nousi tällä välin tilastoihin Corazon, jota ei julkaistu sinkkuna missään muualla.

Ohessa jonkinlainen aikajana elokuun 1996 ja syyskuun 1997 väliltä. Klikkaa isommaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti