torstai 11. elokuuta 2016

Bailando, Sofia


Olen lomapuuhana tutkinut listahistoriamme hittien esityskieliä ja erityisesti niiden kakkoskategoriaa suomen ja englannin takana. Sen siis muodostavat ruotsi, saksa, ranska, italia ja espanja, jotka ovat ansioluetteloissaan hämmästyttävän tasaväkisiä. Jokaisesta saisi Facebook-sivullemme varteenotettavan Top 30 -listauksen. Ajallisia painotuseroja kyllä löytyy: ranskaa kannattelevat ikivihreä Je t’aime moi non plus ja vanhat euroviisut, ja ilman Rammsteinia saksankin profiili olisi jokseenkin pölyinen.

Viimeisen 20 vuoden aikana varteenotettavin listakieli noista on ollut espanja, vaikka jätinkin Ricky Martinin isot spanglish-hitit ja Macarenan pois laskuista. 2000-luvulla suomalaiset ovat kuunnelleet muun muassa Juanesia, Las Ketchupia, Tacabroa, Fran Pereaa ja tekihän Shakirakin ostetun levyn äidinkielellään. Enrique Iglesias on niin ikään väläytellyt sitä aika ajoin ja pärjää paraikaa Duele el corazon -singlellään.

Vielä isommaksi kesähitiksi on hissuksiin kasvanut Alvaro Solerin Sofia, joka menestyy suoratoistossa paljon Iglesiasta paremmin. Yllättäen hitaimmin Sofialle on lämmennyt radio, vaikka viimevuotinen El mismo sol teki siellä jo hyvää myyräntyötä. Viime viikolla biisi kuitenkin eteni Radio Monitor -mittausten kärkikymmenikköön. El mismo solista tehtiin myös spanglish-duetto Jennifer Lopezin kanssa, mutta Sofia ei näytä tuota tuttua jippoa tarvitsevan. Katsellaan samalla, mihin Italian ja Sveitsin ykköseksi ehtinyt Eterno Agosto -albumi etenee debyyttisijaltaan 50.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti