sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Vanhan uutta ja vanhaa


Albumilistan ykkösenä David Bowie, mikä hämmästys. Tosin on raportoitu levykauppiaiden varastojen tyhjentymisestä ennen aikojaan, mutta sehän vain tasoittaa kysyntää niin, että Blackstarilla on paremmat mahdollisuudet jatkaa kärjessä kauemminkin. Vaikka Bowieta ei kuoltuaan voi huomioida iäkkäimpien ykkösartistien listalla, hän sai yhden ennätyksen nimiinsä: kukaan muu ei ole noin vanhana julkaissut kahta ykköseksi noussutta albumia. Kolme vuotta sittenhän The Next Day kävi paalupaikalla.

Hän on myös ainoa ulkomainen sooloartisti, joka meni kuoltuaan ykköseksi ennenjulkaisemattomalla musiikilla. Suomalaisista samaan ylsivät Aki Sirkesalo ja Topi Sorsakoski. Roy Orbisonin postuumisti julkaistu Mystery Girl myi lähes 50.000 kpl, mutta tilastoitui vain kakkossijalle. Kokoelmilla listakärkeen ostettuja vainajia ovat Irwin Goodman, Michael Jackson, Elvis Presley, Tapio Rautavaara, Kari Tapio ja Olavi Virta.

Listalle palasi Bowien vanhojakin äänitteitä, mutta Blackstarin seuraksi ainoan uutuuden julkaisi mies, jolla voisi kohdakkoin myös olla asiaa iäkkäin ykkönen -tilastoihin. Vaikka häntä ei ole nähty paalulla yli 30 vuoteen, niin 2010-luvulla on netottu jo neljä Top 10 -sijaa. Siihen nähden on pettymys, että Tuomari Nurmion ja Folk-Liisan Ihmemaassa debytoi vasta 21:ntenä. Mutta Bowien tapaan Nurmio on aina pärjännyt paremmin uudella matskulla – nyt kyse on omien biisien kierrätyksistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti