torstai 28. tammikuuta 2016

Autojen nopeuskisa


Suhtautumiseni coverhitteihin on kaksijakoinen. Toisaalta tuntuu, että maailma on täynnä upeita biisejä, jotka muuntuisivat kekseliäissä käsissä toinen toistaan hienompiin uusiin muotoihin. Toisaalta yleensä kun saa kuullakseen tällaisen yritelmän, jää vain päivittelemään mielikuvituksen ja näkemyksen puutetta – sekä toteutuksessa että biisivalinnassa.

Suomessa tuntuvat Vain elämää ja Suomilove kaapanneen lajityypin, niiden ulkopuolella harvoin tapahtuu mitään. Ulkomailtakin saatiin viime vuonna vain yksi merkittävä kierrätysmenestys, tulevalla hittivuosilistalla ehkä jopa 20 parhaan joukkoon mahtuva Felix Jaehnin ja Jasmine Thompsonin Ain’t Nobody (Loves Me Better). En yhtään tiedä, suuriko osa kuuntelijoista edes tietää sen coveriksi. Rufus and Chaka Khanin alkuperäinen (1983) ei yltänyt Suomen listoille.

Viime vuoden lopulla jonkinlaista huomiota herätti ruotsalais-dj Tobtokin versio Tracy Chapmanin läpimurtosinglestä Fast Car (1988). Nyt Spotifyn soitetuimpien 14:nneksi on kiivennyt britti Jonas Bluen hiukan elektronisempi näkemys samasta veisusta. Olettaen että tuo johtaa myös viralliseen listasijoitukseen, Chapmanin erinomaiselta esikoislevyltä on nyt saatu meikätilastoihin kolme biisiä – mutta vain yksi alkuperäisenä (Talkin’ bout a Revolution). Boyzonen uran parhaan singlelistamerkinnän (#15) toi Baby Can I Hold You Tonight tammikuussa 1998.

5 kommenttia:

 1. Fast Cariin perustui myös Gabriellen hitti Dreams. Varsinainen sample poistettiin julkaistusta versiosta, mutta yhtäläisyys on mielestäni silti kuultavissa.

  VastaaPoista
 2. Saattaisikohan tuota Ain't Nobodya luulla helpommin väärän alkuperäisen coveriksi? Vai jättikö se Diana Kingin parinkymmen vuoden takainen versiointikaan mitään listamerkintöjä?

  VastaaPoista
 3. Aika kehnosti pärjäsi Kingin versio siihen nähden, että se julkaistiin megahitti Shy Guyn perään.

  VastaaPoista
 4. Niin tässä tekstissä kuin Sisältää hitin (Suomenlistalevyt)-sivustolla tuon Boyzone version nimi on virheellisesti "Baby Can Oy Hold You Tonight" kun sen pitäisi olla pelkästään "Baby Can I Hold You".

  VastaaPoista
 5. Se on kopioitunut Ylen listoista. Sinänsähän ei ole tavatonta, että versio julkaistaan hiukan eri nimellä kuin alkuperäinen.

  VastaaPoista