sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Vaihtelevia aikakäsityksiä

On tuo Kingston Wall aika omanlaisensa ilmiö. Yhtyeen esikoislevyhän virkosi hiljattain tuplavinyylijulkaisuna albumilistan viidenneksi, ja nyt II on kakkosena, korkeammalla kuin mikään KW-äänite aikaisemmin. II nousi ilmestyessään vuonna 1993 sijalle 11 ja viisi vuotta myöhemmin 14:nneksi. Musiikki-dvd-listalla on tavallista vauhdikkaampaa – siellä Apulannan Kosto kaikista vuosista syrjäytti kärjestä Kingston Wallin Kingtime-paketin yhden viikon jälkeen.

Korkeimman albumidebyytin (#5) julkaisi Mark Knopfler, joka on soolourallaan päässyt ylemmäs vain kerran, kolmanneksi vuonna 2000. 13:ntena on kotimaisen speed metal -löydön Rangerin eka albumi. Ensikertalainen tilastossa on myös sijan 19 Marina and the Diamonds, vaikka kummaltakin kahdesta aiemmasta levystä lohkesi Top 20 -radiohitti. Sijan 41 tulokas Kendrick Lamar on Spotifyn kymmenen kuunnelluimman joukossa.

Sijan 22 kohdalla on taas todettava: väärä lista. Pertti Kurikan nimipäivien Oma rauha näet sopisi paremmin midpriceen. Aina mun pitää herätti huomiota lyhyydellään, mutta tuntuisi tällä ep:llä lähes nälkävirreltä – Oman rauhan kuudella raidalla on nimittäin yhteiskestoa kutakuinkin viisi minuuttia. Toukokuussa PKN:ltä tulee mittava kokoelma, johon sisältyy myös viisuedustaja.

4 kommenttia:

  1. Tapaus Élan, osa 2

    Oltuaan kolme viikkoa poissa latauslistalta (vaikka oli samaan aikaan koko ajan iTunesin top 10:ssa, mutta sisältäen ehkä myös albumin ennakkotilauksen myötä latautuneet kappaleet ) Nightwishin Élan palaa listalle ja suoraan ykköseksi. Kuitenkin biisi oli viime viikolla tippunut iTunesin päivälistoilla noin sijalle 20. Myöskin DigiAnttilan ja Musa24:n listoilla kappale oli viime viikolla kaukana kärjestä. Mitenkä ykköstila on sitten mahdollista ? Oma villi veikkaukseni on, että Élanin tämän viikon latauslistan ykköstila sisältää kappaleen neljän viimeisimmän viikon lataukset !!!

    Biisihän palasi tällä viikolla myös singlelistalle (ja myös) kolmen viikon tauon jälkeen. Viikolla 8 kappale meni suoraan listan kolmanneksi, sitten siis 3 viikkoa poissa listalta ja nyt takaisin listalle viidenneksi. Viime viikolla biisiä striimattiin noin 27 tuhatta kertaa, joten siihen päälle tarvittaisiin yli kahden tuhannen kappaleen lataus-, Cd- ja vinyylimyynti, jotta päästäisiin sijalle 5. Julkaisuviikolla Nightwish voisi saavuttaa noinkin ison cd/vinyyli-singlemyynnin, muttei enää viidennellä viikolla. Jos taas kappaleen neljän viikon striimit laskee yhteen niin luvuksi saadaan noin 147 tuhatta. Siihen päälle tarvittaisiin neljässä viikossa noin tuhannen kappaleen lataus-, Cd- ja vinyylimyynti jotta päästäisiin sijalle 5. Jälkimmäinen vaihtoehto vaikuttaa realistisemmalta.

    Vai onko muita ehdotuksia syyksi tällä viikolla tapahtuneelle elpymiselle ?

    Sami

    VastaaPoista
  2. Jotain tuollaistahan se on, kuten ennenkin on tapahtunut ainakin Michael Jacksonin albumin kanssa. Ihmetyttää vain, että jotkut virheet korjataan listaan jälkikäteen (kuten Don huonojen kokoelma hiljattain), mutta joitakin ei.

    VastaaPoista
  3. Toinen mahdollisuus on, että kappale on myynyt paljon jossain yllättävässä paikassa, joka on singlelistalla mukana (toisin kuin iTunes). CM Storessa Élan näyttää olevan ykkösenä, mutta sen myynnit ovat yleensä todella matalia (päätellen vastaavuudesta latauslistaan). Olisiko kappale voinut olla jollain sivustolla alennuksessa? Ulkomaisilla lataussivustoillahan (esim. Amazon) myydään usein jonkin kappaleen latauksia alennettuun hintaan, vaikka Suomessa tällaista ei ole ainakaan kovin usein harrastettu.

    Sellainenkin vaihtoehto käy mielessäni, että viimeviikkoisissa latausmyyntiluvuissa on ollut yleisesti jotain häiriötä. Billboardin Finland Digital Songs -lista on niin ikään kummallinen. Siellä ykkösenä on Måns Zelmerlöwin Heroes, joka oli iTunesissa (ainakin sikäli kuin minä myyntejä seurasin) korkeimmillaan kolmantena tai neljäntenä ja lähti jo parin päivän jälkeen laskuun. Sen osalta latauslistan 11. sija vastaa paremmin iTunes-myyntejä.

    Jos Élanin kanssa on menetelty kuten arvelette, en ymmärrä listojen jatkuvia ongelmia. Eikös latauslistaa koonnut ainakin jossain vaiheessa yleisesti moitteeton Official Charts Company?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Official Chart Companylla ei ole mitään tekemistä Suomen listojen kanssa, vaan yhdistävänä tekijänä on Ranger Computers firma, joka kokoaa myyntitiedot molemmille organisaatioille (OCC ja Musiikkituottajat).

      Ranger Computers lähettää raakadatan, josta sitten Musiikkituottajat muokkaavat itse listat esimerkiksi erottamalla täysihintaiset levyt midprice-levyistä tai yhdistämällä kappaleiden eri versioiden tai jopa eri formaattien myynnit toisiinsa. Tässä vaiheessahan ne virheet ovat monta kertaa tulleet. Todennäköisesti Nightwishin kohdalla on pitänyt yhdistää monta eri versiota: Cd, vinyyli, digisingle, itunesin instant grat myynti ja spotifysoitto.

      Official Chart Companyssa näitä hommia tekee varmaan komppaniallinen ihmisiä, kuten taas Musiikkituottajilla todennäköisesti yksi ihminen kokoaa listat kun muilta töiltään ennättää.

      Sami

      Poista