Nelosen radioiden listaohjelmien väheneminen pisti muistelemaan Suomen television ja radion listaohjelmien historiaa, jossa samat kuviot toistuvat yhä uudestaan: näyttävä aloitus, säätäminen, rimpuilu ja hiipuminen. Yrittäjiä on riittänyt, riittääkö vielä?
Television eka myyntilistaohjelma oli 1985–87 yhdeksällä kaapelikanavalla näkynyt, Seuran listaan pohjautunut Top 40, jota juonsi Måns Strömberg, paremmin tunnettu nimellä DJ Bunuel. Vaikka kaapelin ohjelmakartassa oli ilmaa, vajaan tunnin listatuokio esitettiin vain kerran kahden viikon välein. MTV3:n Suomi soikoon -ohjelmaa (1988) en muista, mutta yhden You Tube -näytteen perusteella siinä rankattiin biisejä ties millä kriteereillä ja sitä veti kuvan Sallamaari Muhonen.
1988 helsinkiläinen Radio Ykkönen otti vastuulleen virallisen listan laadinnan ja radio-ohjelmoinnin. Sen pohjalta pyöritettiin ensin TV2:ssa Hitline- (1990) ja sitten MTV3:ssa Suomi soi (1991) -ohjelmia, jotka jäivät lyhytaikaisiksi. Ensimmäistä juonsivat Anne Pitkänen ja Juha Vuorinen, toista Kata Laurikainen.
Radiolistoista sikisi 1990-luvun alkupuolella kunnon kilpailu, kun Radiomafia aloitti oman listan/ohjelman ja Radio City tunki Ykkösen tontille valtakunnallisesti laaditulla tilastollaan, jota julkaistiin myös Suosikissa. Cityn listaohjelmaa toimitti ja juonsi Maria Lindell, nyk. Guzenina-Richardson. Kun Yleisradiolle myönnettiin virallisen listan julkaisuoikeus, kilpailijat lopettivat omansa.
Vuonna 1994 siis käynnistyi Lista sekä Radiomafiassa että TV1:ssä. Telkkuversio ei lähtenyt kunnolla käyntiin ja yritti vetää kaikista naruista saadakseen katsojia – jopa levy-yhtiöitä nuoleskeltiin mainostamalla juuri julkaistuja albumeita omassa slotissaan. Ohjelma sisälsi yhä vähemmän lista-asiaa ja lakkautettiin 1999. Radioversio vedettiin limboksi viimeistään Mafian vaihduttua Yle X:ksi 2003.
TV1 yritti 2003 uudestaan Top 40 -ohjelmalla, joka kulki tuttua polkua. Show höttööntyi, fiksuilta vaikuttavat juontajat (Kati Pensola) vaihdettiin bimbompiin, ohjelma liitettiin Musiikki-tv-kokonaisuuteen ja oli mukana kokonaisen tv-kanavan romahtamisessa – kuka muistaa vielä digikanava Yle Extran?
The Voicen radiossa ja tv:ssä 2007 käynnistämä Latauslista löysi sekin tutun ladun. Ensin tv:ssä keskusteltiin hittivideoiden lomassa musiikista muusikoiden kanssa, mutta You Tubesta löytyneen näytteen mukaan jo 2009 vieraat olivat vaihtuneet kirjaansa ja Tanssi tähtien kanssa -pestiään puffaaviksi rosameriläisiksi. Tämän jälkeen juonnot katosivat ja ohjelma taantui videopotpuriksi.
Ohjelmatyypin elinkelvottomuudesta voisi toki syyttää luonnonlakeja (kuten: suomalaiset eivät ymmärrä listakulttuuria), mutta voisiko kuviosta oppia jotakin? En ehdota mitään, eihän noita ohjelmia luojan kiitos minulle tehdä. Muutaman kerran kuitenkin on tuntunut, että pienikin muutos pelastaisi paljon.
Muistan Hitlinen tekijöiden valitelleen, että show piti kasata liian kovalla kiireellä – lista laadittiin maanantaisin, ohjelma tuli keskiviikkoisin. Mutta yhdestä kaksiviikkoisesta tilastosta tehtiin kaksi viikko-ohjelmaa, kotimainen ja ulkomainen. Jos ulkomainen olisi lähetetty ensiksi, sen olisi koostanut nopeasti promovideoista ja kotimaisten esiintyjien hoitamiseen olisi saatu enemmän aikaa.
Täydennyshalukkaille huomautan saman tien, että Tv2:n Hittimittari ei ollut listaohjelma. Umpihämärä Jyrki Countdown ei ollut listaohjelma. Legendana muisteltu radion vanha Lista perustui ehdokasasetteluun eli ei ollut lista. Yle X:n Himotuimmat ei ole lista. 1980-luvun lopun Jukebox oli lista, mutta mittasi levyautomaattien soittoja eikä myyntiä.
Todella kattavaan selvitykseen yksi pieni lisäys: Ylen ruotsinkielinen radio lähetti vuosina 1986-1988 "Pop i topp"- nimistä ohjelmaa. Ohjelman sisältö oli pääasiassa "pahkasikamaista yleispelleilyä" . Kuitenkin kaiken muun sälän rinnalla käytiin joka viikko läpi top 10 listaa. Vuoroviikoin single- ja albumilistaa. Kyseessä oli jonkilainen myyntilista.
VastaaPoistaSami
Onko mistään mahdollista löytää arkistoa viikottaisesta Rumba-listasta?
VastaaPoistaOlisi erittäin tervetullutta nähdä kuinka eri kappaleet ovat menestyneet kyseisellä listalla.
Tarkoitat ilmeisesti 50 hittiä -listaa, koska nykyinen Rumba-lista on albumilista? Ei ole mitään lähitulevaisuuden suunnitelmaa sen nettiarkistosta, mutta jos löydät jostain Sisältää hitin -kirjan, niin siellä on hittien korkeimmat sijaluvut.
VastaaPoistaOnko mahdollista että 50 hittiä -listan viimeisen puolentoista vuoden korkeimmat sijaluvut julkaistaisiin jossakin, siis sen ajanjakson jota listaa vielä julkaistiin "Sisältää hitin"-kirjan julkaisun jälkeen?
VastaaPoistaOn mahdollista, mutta ei ole työjärjestyksessä ihan etusijalla. Kivaa, että yhä kiinnostaa.
VastaaPoista