maanantai 23. huhtikuuta 2012

Kevätkäppyrä!

Ihan hauskaa, että kohta kuusivuotias opus jatkaa elämäänsä muun muassa nettiartikkeleissa. Hiljattain Itä-Savon sivustossa julkaistu Totuus suuresta punk-vuodesta perustui paljolti Sisältää hitin -kirjaan, ja Helsingin kaupunginkirjaston Kysy mitä vain -palsta jaksaa myös säännöllisesti puffata/hyödyntää sitä.

Koska Itä-Savon lähdeyhteys saattaa paikoitellen jäädä epäselväksi, haluan tässä julkisesti irtisanoutua seuraavasta, Sex Pistolsin God Save the Queen -singlen brittimenestykseen liittyvästä virkkeestä: ”Huhuttiin, että sen nousu ykköseksi estettiin jollakin listateknisellä jipolla.” Toki tiedän huhusta, mutta itse en ole koskaan siihen uskonut tai sitä levittänyt.

Kuningatar Elisabet II:han juhli tuolloin 25-vuotista vallassaoloaan, ja nyt 60-vuotisen lissukauden kunniaksi voisin graafisesti havainnollistaa, kuinka epälooginen tuo estämisteoria on. Kun vertailee God Save the Queenin listaliikehdintää kesäkuun 1977 neljällä viikolla pahimpiin kilpailijoihinsa, kakkossija näyttää lähes onnenkantamoiselta – ainakaan estämisen merkkejä käyrästä ei löydä.Kenny Rogersin Lucille jopa väistyi Pistolsin tieltä pronssikorokkeelle matkallaan seuraavaksi ykköseksi. Jos God Save the Queen olisi yltänyt kesäkuun 11. päivän listakärkeen, siinä olisi ollut enemmän manipuloinnin makua kuin aikakirjoihin jääneessä tilanteessa. Sinänsä biisikattaus kertoo mehukkaasti, minkälaisia kuvioita pistoolit ja muut punkkarit saapuivat sotkemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti