keskiviikko 20. elokuuta 2008

Etikkaa, malja sotakoiralle!

Cover-albumien määrä ja menestys on ennenkin puhuttanut, ja tällä viikolla ne miehittivät koko Suomen albumilistan kärkikolmikon. Ilmiön miellyttävämpää laitaa edustavat ykköseksi ilmaantunut Kotiteollisuuden Sotakoira, jossa on varsin tuntemattomiakin biisivalintoja, ja kolmonen Agents, joka levytti pelkkiä instrumentaaleja. Lauluttomat esitykset kun ovat tyystin kadonneet etenkin radiosoitosta 2000-luvun aikana. Tapaus Sandstorm olisi nykyaikana tuskin mahdollinen.

Vireämpiä levymarkkinoita (lue: syksyn tuloa) enteilee myös kuutossijan junioriryhmä Haloo Helsinki!, joka on ensimmäinen esikoislevyllään noin korkealla debytoiva esiintyjä sitten Duffyn (viikko 16) tai kotimaisittain sitten Chisun (viikko 10). Mainittujen lisäksi Top 10 -debyyttiin on tänä vuonna yltänyt vain Cristal Snow.

Viikkojen kärkkymisen jälkeen Abban Gold teki re-entryn peräti kahdeksantena. Kokoelma oli Suomen ykkösenä sekä 1992 että 1999, ja koska julkaisu on vanhempi kuin Ylen listasysteemit, sille on merkitty aika vaillinainen listaviikkomäärä. 68 olisi lähempänä totuutta. USA:ssa se kävi aikoinaan vain sijalla 63, mutta viime viikon myynnissä se olisi yltänyt 11:nneksi, jos kelpaisi maan viralliselle listalle. Se saa tyytyä hallitsemaan Top Pop Catalog -tilastoa, jossa sen sarakkeessa komeilee RIAA:n rekisteröimä kuusinkertainen platinamyynti.

Singlelistan kärkeen kivunnut Anna Abreun kakkosalbumin lohkaisu Vinegar porhalsi myös Music Control -radiolistalla 34. sijalta seitsemänneksi. Noissa on muitakin yhteisiä Top 10 -hittejä: Juha Tapion Kaksi puuta 3+8, Apulannan Paha ihminen 7+2, Kat Delunan Run the Show 8+9 ja Kim Heroldin Social Butterfly 10+4. Radiotilastoa vankasti johtava Livin’ in a World Without You odottaa vielä myyntiintuloaan.

1 kommentti:

  1. Abban Gold saattaa nousta tulevina vuosina Suomen kaikkien aikojen myydyimmäksi ulkomaiseksi levyksi. Eroa Queenin Greatest Hits 2:een oli vuodenvaihteessa noin 5600 kappaletta.

    VastaaPoista