tiistai 19. huhtikuuta 2016

Striimi triplasi listaviikot


Adelen 21 putosi vihdoin, tai ainakin toistaiseksi, Top 50 -albumilistalta. Syksyllä alkanut uusi elämä kartutti sen tilastotaipaleen ennätykselliseen 148 viikkoon eli miltei kolmeen vuoteen. Mutta mukana on yhä melkoisia veteraaneja kuten Haloo Helsinki! 78 ja Ed Sheeran 85 listaviikolla. Ensi kerralla Sannin Lelukin saa vuoden täyteen.

Perinteisestihän maalis–huhtikuu on ollut hyvin vilkas äänitesesonki, joka on huuhtonut viimeisetkin joulusuosikit unholaan. Siis myynnilliseen unholaan. Kun tilasto mittaa nyt myös kuuntelua, voimme havaita suosikkilevyjen suosion jatkuvan pitempään kuin pelkät ostotapahtumat ovat antaneet ymmärtää. Oheisessa graafissa vertaillaan albumien keskimääräisiä listaviikkomääriä viikolla 15 niinä vuosina (2010–2016), kun lista on ollut 50 nimikkeen mittainen. Klikkaa suuremmaksi.

Viisi vuotta sitten Top 50 -levyjen listallaoloajan keskiarvo oli 6,04 viikkoa. Tuoreimmassa tilastossa sama luku on yli kolminkertainen, 19,98. Numeron voi olettaa jatkossakin kasvavan suoratoiston painoarvon myötä – etenkin jos tulevat levykeväät jäävät yhtä vaisuiksi kuin tämänkertainen.

21:n seurana Top 50:stä katosi kolme muutakin entistä ykköstä, David Bowien Blackstar, Olavi Uusivirran Olavi ja Viikatteen XII – Kouvostomolli. Siitä huolimatta listalle mahtuu yhä 19 ykköslevyä. Vaikka yleinen staattisuus kasvaa, kärkipäässä on levotonta ja pitkät valtakaudet entistä harvinaisempia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti