tiistai 5. huhtikuuta 2016

Nelivärinen tiiseri

Hittivuosilista 2015:n valmistumisessa otettiin iso askel, kun siihen liittyvä albumilistapisteytys loppui maaliskuun lopussa. Lisäsin nuo pisteet laskutaulukkoon ja tein alustavan tilaston, jota jatkossa korjaillaan niiden biisien osalta, jotka yhä roikkuvat radio- tai latauslistalla. Suoratoistossa viimevuotiset hitit ovat jo kutakuinkin unohtuneet.

Paitsi eihän se noin yksinkertaisesti suju. Viime vuoden osalta sain ensi kertaa merkityksi ns. singlelistan ja latauslistan sijoitukset erikseen ja määritellyksi niille omat painoarvot. Ei liene vaikea arvata, että latausten kerroin putosi ja putoaa tämän vuoden osalta lisää. Eri osa-alueiden vaikutuksen lopputuloksiin voi laskea monella tavalla, esimerkiksi erottelemalla prosentuaaliset osuudet Top 100 -hittien pisteistä. Keskeneräisessä listassani tuo jakauma on nyt tämmöinen:
Suoratoisto (singlelistan sijat 1–20) 35,6 %
Radiosoitto (listasijat 1–40) 28,7 %
Lataukset (listasijat 1–30) 20,9 %
Albumilista (mukana myös suoratoistoa) 14,8 %

Tuokaan ei kerro kaikkea, koska joidenkin osa-alueiden sisäiset piste-erot ovat suurempia kuin toisten. Havainnollistan tätä oheisella graafilla, jossa on tämänhetkisten Top 30 -biisien pistejakauma – osa-alueet on merkitty eri väreillä. Siitä näkee, että vaikka albumipisteiden osuus on alle 15 prosenttia, ne vaikuttavat sijoituksiin varsin paljon. Näkee myös sen, että vaikka latauslistan merkitys on pudonnut, sen pisteet myötäilevät kokonaisuutta kaikkein parhaiten. Kaikilla hiteillä on vihreä palkki. (Klikkaa isommaksi)

Keskeneräisen tilanteen julkistaminen vihjaa tietysti, että voitte tehdä parannusehdotuksia – kertoimia ei ole hakattu kiveen, ja listahan ei valmistu vielä moneen viikkoon. Harjaantunut silmä pystyy ehkä myös tunnistamaan yksittäisiä biisejä. Mikä on tuo radiopisteetön, mikä striimipisteetön? Veikkauksia vastaanotetaan.

6 kommenttia:

 1. Veikkaan että tuo toisena oleva biisi on Tarkenee.

  VastaaPoista
 2. Toisena oleva biisi on ulkomaalainen. (Muutoin aika lähellä)

  VastaaPoista
 3. Suoratoistossa pärjäämätön on Valot pimeyksien reunoilla. Kakkonen voisi olla Lean On striimipalkin perusteella. Korkein albumipisteetön varmastikin Tequila, jonka oletin olevan korkeammalla (tosin se kerää vieläkin radiopisteitä). Radiosoitoton voisi olla Peto on irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perun puheeni Tequilan osalta. Radiosoittopalkki on tuossa aivan liian lyhyt. Äkkiä ei tule muita albumittomia hittejä mieleen kuin Are You with Me, joten ehkä se on se.

   Poista
 4. Nämä ovat hyviä arvauksia. Mulla on fiksuja lukijoita.

  VastaaPoista
 5. Veikkaan kans kakkoseks joko Lean Onia tai sitten toista ulkomaista suurta hittiä Love Me Like You Do. Hello lienee kans yks vaihtoehto vaikka olikin loppuvuodesta. Muistaakseni kuitenki pärjäsi paremmin latauksis ku suoratoistos.

  VastaaPoista