lauantai 20. joulukuuta 2008

Taustasäteily lisääntyy

Billboard on jälleen julkistanut monisyiset vuositilastonsa USA:n markkinoilta, mutta ne kiehtovat kerta kerralta vähemmän. Kaupallisista syistähän BB-vuosi katkeaa marras-joulukuun vaihteessa, minkä seurauksena menestyneimpien albumien laskelmaa dominoivat edellisen joulun myyntitykit. *haukotus*

Hits Daily Double -sivusto tarjosi herkullisemman laskelman: vuoden aikana Yhdysvalloissa eniten kaikkia albumeitaan kaupaksi saaneet artistit. Kun ajankohtaisten levyjen kysyntä putoaa ja latausmyynti tekee vanhan tuotannon hankkimisen helpommaksi, back-katalogin osuus kokonaispotista on noussut. Vaikka Lil Wayne veti vuoden selvästi suurimmat viikkomyynnit, AC/DC kiilasi lopputuloksissa rapparin ohi kärkeen.

Jotkut sijoitukset ovat median välittämään tilannekuvaan verrattuna lähes surrealistisia – esimerkiksi Beyonce piti vain niukasti takanaan Michael Jacksonin, vaikka King of Pop -kokoelmaa ei edes julkaistu USA:ssa. Heti perässä tulevat aina ajankohtaiset Elvis Presley ja The Beatles, joiden taakse jäi muun muassa nipun Grammy-ehdokkuuksia kerännyt Leona Lewis.

Top 20 Artists of 2008 by Combined Sales of All Releases (in Millions of Units):
1. AC/DC 3,4
2. Lil Wayne 3,3
3. Taylor Swift 3,2
4. Coldplay 2,5
5. Metallica 2,3
6. Kid Rock 2,2
7. Jonas Brothers 2,1
8. Sugarland 1,9
9. Jack Johnson 1,8
10. Mariah Carey 1,7
11. T.I. 1,6
12. Nickelback 1,5
13. Beyonce 1,4
14. Kenny Chesney 1,4
15. Michael Jackson 1,4
16. Elvis Presley 1,4
17. Beatles 1,4
18. Josh Groban 1,3
19. Journey 1,3
20. Leona Lewis 1,3

5 kommenttia:

 1. Mainio lista! Tällaisia soisi näkevänsä muistakin maista. Todellinen artistikohtainen menekki on todellakin ihan muuta kuin mitä edes listaharrastaja kuvittelee, tavallisesta mediankäyttäjästä puhumattakaan. Missä muuten Madonna luuraa?

  VastaaPoista
 2. Hard Candy on myynyt USA:ssa alle 800 tuhatta, eikä laaja back-katalogi käy kaupaksi kovinkaan kummoisesti. Eiköhan yhteissumma silti toisella miljoonalla ole.

  VastaaPoista
 3. Kiitos listasta!

  AC/DC:n Back to Blackin menestys on ollut aikamoista. Se on tainnut myydä uudella vuosituhannella yli 3 miljoonaa. Ja levyn sekä kiertueen myötä tulee myymään myös jatkossa.

  Jacksonin Number Ones on tainnut olla ns. ikihitti sitten julkaisun 2003, vaikka ei yltänyt ilmestyessään albumilistan Top 10:iin. Osaatko sanoa paljonko Jacksonin myynnistä on Thriller 25:sta?

  VastaaPoista
 4. Back To Blackia on mennyt kaupaksi tällä vuosituhannella minun lähteideni mukaan jopa 11 miljoonaa kappaletta, ja se oli vuoden 2007 myydyin albumi maailmassa. Sen nimisen levyn teki Amy Winehouse. AC/DC:n suosituimman albumin nimi sen sijaan on Back In Black.

  VastaaPoista
 5. Oops, no kerrankos. Back in Blackia tietty tarkoitin.

  VastaaPoista