tiistai 12. joulukuuta 2023

Liian rakas suoratoistoon

Vuoden 2020 kirjaani Top 1000 oli hilkulla päästä vuoden 1961 kappale, joka nousi singlelistan kolmoseksi ja ep-listan ykköseksi. Löysin hyväkuntoisen kansikuvan, mutta itse biisiä en mistään. Ei sitä vieläkään ole Youtubessa eikä Spotifyssa, mutta viime lauantaina kuulin sen ensi kertaa Radio Suomen Onnen sävel -ohjelmassa, jossa sillä onniteltiin erästä 80-vuotiasta herraa.

Kyseessä oli Kai Lindin Annamaija rakkahin, jossa kansikuvan mukaisesti humoristiseen sävyyn asepalvelukseen lähtenyt nuorukainen kaipaa kotiin Annamaijan luo. Levyn julkaisi Westerlund-yhtiö, joka monen muun tapaan päätyi 1970-luvun tullen Fazerin, myöhemmin Warnerin omistukseen. Vaikka Warner on hienosti panostanut vanhan kotimaisen kataloginsa säilyttämiseen, Westerlund-tuotantoa puuttuu enemmänkin.

Moni hitti on erinäisten kokoelmien kautta päätynyt suoratoistolevitykseen kuten Matti Heinivahon Tunturin juurella (1960), The Scaffoldsin Tullalla twist (1963), Jim & The Beatmakersin My Only One (1964), Finntrion Ei koskaan selvinpäin (1966), Irina Milanin Vaikka paljain jaloin (1967) ja Jormasin (kai) koko tuotanto. Sen sijaan Erkki Liikasen ensimmäiset listasinglet (1962–63) eivät väräytä hakuviisaria.

Oudoin puute on ensimmäisten albumilistojemme menestynein kotimainen lp, The Hootenanny Trion Esplanadi. Pave Maijasen coveroiman nimiraidan lisäksi se sisälsi ison hitin Halitulijallaa, ja bändi pääsi myös 20 suosikkia -kokoelmasarjaan. Tuota osaa ei löydy Spotifysta, kuten ei sitä Kai Lindin osaakaan, jossa olisi Annamaija rakkahin.

8 kommenttia:

  1. Tuon Westerlund yhtiön vanhan tuotannon kustannusoikeudet myytiin aikanaan Musiikki-Fazerille mutta äänilevytuotannon osalta vain osittain Fazerille. Suurimmalta osin äänilevyjen oikeudet päätyivät EMI:lle (ainakin Jormaksen ja muutaman muun kohdalla) jotka sitten lisensoivat kappaleiden oikeudet Fazer/Warnerille esimerkiksi 20 Suosikkia-kokoelmia varten. Koska tuo Kai Lindin single ja EP julkaistiin His Master's Voice levymerkillä niin sen oikeudet todennäköisesti kuuluvat EMI:lle, eli nykyään Universal Musicille. Se lienee syy miksi suuri osa Westerlundin tuotannosta ei löydy suoratoistapalveluista, koska vaikka Warnerin back catalog on siellä kattavasti edustettuna, niin EMI:n tuotannon kohdalla on suuria puutteita.

    VastaaPoista
  2. Lisäyksenä vielä, myös The Hootenanny Trio oli His Master's Voice levymerkillä, mikä lienee syy puutteesta suoratoistopalveluista samalla tavalla kuin Kai Lindin kohdalla.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Minäkin olen siinä käsityksessä, että valtaosa Westerlundin levytyksistä jäi EMI:n omistuksiin.

    Fazer / Warner julkaisi vuoden 1996 jälkipuoliskolla kuusitoista 20 suosikkia -sarjan kokoelmaa yhteistyössä EMI Finlandin kanssa. Artistit, joilta tällaiset kokoelmat julkaistiin: Irina Milan, Sammy Babitzin, Hootenanny Trio, Ossi Ahlapuro, Greger, Tapio Heinonen, Jormas, Lea Laven, Finntrio, Kisu, Kirka, Ritva Oksanen, Kai Lind, Viktor Klimenko, Jukka Kuoppamäki ja Marion. (Julkaisujen tuotenumerot 0630-15901-2/4–0630-15916-2/4) Kahta ensimmäistä lukuun ottamatta kokoelmat sisältävät pelkästään EMI:n omistamia levytyksiä. Irina Milanin ja Sammyn kohdalla syy lienee se, ettei kumpikaan ole levyttänyt Westerlundille tai EMI:lle kahtakymmentä levytystä, joten kokoelmaa ei saatu täyteen pelkillä EMI-levytyksillä. Koska Warner ei omista näiden EMI:n kanssa yhteistyössä koottujen kokoelmien sisältöä, ne puuttuvat suoratoistopalveluista (poikkeuksena tuo Milanin kokoelma, jossa on enimmäkseen PSO- ja Finnlevy-raitoja).

    Esimerkiksi tuo Hootenanny Trion CD-kokoelman sisältö on tsekattavissa 45worlds-tietokannassa. Sleevessä levytysten levy-yhtiöksi (P) on merkitty Oy EMI Finland Ab (todellisuudessa se oli Westerlund, mutta kokoelman julkaisun aikoihin vuonna 1996 levytykset omisti EMI) ja takakannessa mainitaan tuo yhteistyö EMI:n kanssa. Sama juttu koskee myös Kai Lindin 20 suosikkia -kokoelmaa.

    Hootenanny Trio:
    https://www.45worlds.com/cdalbum/cd/0630159032

    Kai Lind:
    https://www.45worlds.com/cdalbum/cd/0630159132

    VastaaPoista
  5. Tarkennetaan vielä, että nuo kaikki mainitsemani hitit julkaistiin HMV-merkillä.

    VastaaPoista
  6. Spotifysta löytyvä "Tunturin juurella" ei ole sekään alkuperäinen. 1959 Westerlundille levytetty hittiversio kuulostaa tältä:

    https://www.youtube.com/watch?v=KL-7lt9JVaM

    VastaaPoista
  7. Olisi mukava saada tuo Halitulijallaa/Esplanadi suoratoistopalveluun. Kyllä minulla on se alkuperäinen single vuodelta 1965 mutta nykyään muuttolaatikossa. Tallessa. Tuona vuonna ostin levysoittimen The Rolling Stonesin The Last Timen takia, ja ilm. toiseen singleen oli myös varaa ja se oli tämä. Olihan se mollivoittoisessa tangomaassa jotain ihan uutta. Ja vaikka vanhan kierrätystä olikin joka hienosti selviää (jälleen) YLE:n Arkistoista jossa myös kuultavissa. Muistoja.

    VastaaPoista
  8. Noista Ylen ohjelmista toivoen näitä kappaleita löytää, vielä on muutamia ohjelmia jäljellä joihin voi ottaa yhteyttä, vaikka fiktiivisin onnitteluin, tai siten kuin minä teen, onnittelen itseäni toivelevyin. Onnenpäivät - toimittajia pommittamalla saa joitakin läpi.

    VastaaPoista