keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Syaani sointu

Syaani on väri, jolla on kaksi usein nähtyä, toisistaan poikkeavaa olomuotoa. Se on yksi teksti-tv:n väreistä, yhtä aikaa palavien sinisen ja vihreän valon summa. Se on myös yksi neliväripainatuksessa käytetyistä väreistä keltaisen, magentan ja mustan kanssa. Valosyaani on kuitenkin paljon vaaleampi ja minun silmääni vihertävämpi kuin printtisyaani.

Alustus arvatenkin liittyy UMK-kilpailijaan Cyan Kicks, jonka Hurricane pärjää tasaisesti Spotify-striimeissä. Mutta ei vain siihen: singlelistallamme kävi 2007 myös tamperelainen metallibändi The Cyan Velvet Project, ja jo lokakuussa 1971 singletilaston 25:nneksi nousi kappale Misaluba esittäjänään Cyan. On siinä noinkin obskuurille värille ihan hyvä edustus.

Viimeksimainitun muodosti neljä Italian RCA:lle studiokeikkoja tehnyttä brittimuusikkoa, ja Flirtaten-hitistä tunnettu Dave levytti Misaluban suomeksi. Ilmeisesti sovittaja Nacke Johansson keksi, että toisin kuin alkuperäisessä versiossa kertosäkeen lauluosuudet toistetaan kaikuna, ja kuka ne sitten toisti? Lea Laven! Kuuntele. Joissakin maissa Cyan sai toisenkin hitin, Mama, Papa.

Ylivoimaisesti yleisin listaesittäjien nimissä esiintyvä väri on musta. Black-sana esiintyy peräti 37 nimessä, musta kuudessa ja muunkielisiäkin on muutama. Olisi kiintoisaa testata useilla ihmisillä, mitkä niistä he onnistuisivat tulkitsemaan loukkaaviksi, jos kovasti yrittäisivät.

1 kommentti: