torstai 14. tammikuuta 2021

Viisuihin tai kierrätykseen

Eilisten UMK-uutisten klikkikärjeksi laitettiin tietysti Danny, joka 55 vuotta ensimmäisen yrittämänsä jälkeen on taas ehdolla euroviisuedustajaksi. Kuvan Ninjalla hän sijoittui karsinnan kahdeksanneksi vuonna 1986. Monista osanottokerroista isoimman hitin tuotti vuosi 1967. Hänet äänestettiin tuolloin kakkoseksi (Sua kutsun Maarit) ja neloseksi (Keskiyöllä), ja biiseistä koostettu single ostettiin myös kakkossijalle.

Ensimmäiseksi hänen viisuistaan muistui kuitenkin mieleen vuoden 1966 Pieni sana, joka palasi listoille vuonna 1996 Agentsin ja Jorma Kääriäisen coverina. Tuo ei ole niin harvinainen temppu kuin luulisi – Agents tilastoi niin ikään Eeron ja Jussin ehdokkaan Tahdon saaren (1965/2004). Vanha viisukarsiutuja on myös hyvä resepti julkkiksen irtohittiin, esimerkkeinä Tony Halmeen Viikinki (Titanic, 1981/1999) ja Johanna Raunion Mä oon mikä oon (1963/1993).

Viisukokelaita on toki kuultu myös Vain elämää -ohjelmassa, tuloksekkaimmin Antti Tuiskun Sata salamaa ja Elastisen Peggy. Vaikka Syksyn sävel oli huippuaikoinaan viisukarsintoja suurempi hittimylly, se on poikinut listacovereita selvästi vähemmän. Tätä tsekatessani tein erikoisen havainnon: kukaan varsinaisen Syksyn sävel -kauden (1968–2001) voittaja ei ole ollut mukana Vain elämäässä. Alusta asti olen toivonut sinne Lea Lavenia, mutta toivo hiipuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti