torstai 21. tammikuuta 2021

Kun käyrä villiintyi

On ihmetelty ihan kirja-arvioita myöten ja vähän yritetty selittääkin, miksi vuoden 2019 hitit sijoittuivat niin korkealle Top 1000 -listalla. Nyt on pakko konkretisoida tuota ilmiötä graafilla, koska se on vielä entisestäänkin kärjistymässä vuoden 2020 osalta. Alustukseksi: paksu harmaa linja kertoo 50 suurimman hitin pistekeskiarvot vuosien 2015–2018 osalta. Punainen linja on 2019 ja sininen linja vielä keskeneräinen 2020. Klikkaa isommaksi.

Kaiken aloitti JVG:n Ikuinen vappu, jonka epänormaalin pitkä roikkuminen striimi- ja radiokärjessä tuntui harvinaiselta poikkeukselta. Kunnes tulivat ja roikkuivat Dance Monkey ja Hei rakas. Kolmikko keräsi alltime-tilastosta sijat 2, 6 ja 11, vaikka vuosi pisteytettiin aivan normaalisti – näette, kuinka uskollisesti se huipun takana noudattaa keskiarvokäyrää. Hei rakas on toukokuun deadlinen jälkeen vielä kohentanut pottiaan kolmossijan kokoiseksi.

Siis jos 2019 pidetään ennallaan. 2020 ilmoitti hyvissä ajoin, että pisteytykselle on tehtävä jotakin. Sekä striimi- että radiolistan ykkösviikkoennätykset rikottiin, ja kuten sinisestä käyrästä näkee, meillä on keskeneräisenäkin kasassa kolmen sijasta viisi yli 9000 pisteen friikkihittiä. Niistä ainakin kaksi jatkaa yhä saldonsa kasvattamista. Viisikon jälkeen viiva putoaa jyrkästi normaalitasolle ja loppupäässä selvästi sen alle. Se tosin ehtii tasoittua, koska niin moni 2020-hitti kerää vielä kauan pisteitä etenkin radiosoitosta.

Tajusin graafia katsoessani, että pisteytyskertoimen määrittäminen sijojen 10–50 mukaan ei ole ihan loogista. Jos kärjessä rohmutaan jättipotteja, sehän on pois muiden osuudesta eli ne voidaan jättää normikäyrän alapuolelle. Kuinka paljon, se riippuu 2020-lopputilanteesta. Joka tapauksessa myös 2019-pisteytykseen tulee silloin pudotusta. Vuoden sisäinen järjestys pysyy samana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti