tiistai 2. kesäkuuta 2020

500 + 25

Tuskin on jäänyt Ylen kanavia seuranneelle epäselväksi, että Radio Suomi täytti 30 vuotta, onnea. En tiedä miksi 30 on niin paljon tärkeämpi merkkipaalu kuin 25 tai 20, ei niiden aikaan tämmöistä meteliä muistaakseni pidetty. Radiomafiahan perustettiin samaan aikaan (1.6.1990), eli nyt on kulunut 25 vuotta Mafian viisivuotisuutta juhlistaneesta Top 500 -äänestyksestä.

Tuo 36-tuntinen lähetys on muodostunut jonkinlaiseksi legendaksi, sillä on laaja Wikipedia-sivukin. En setvisi sitä enempää, jollen omistaisi bonusmateriaalia: kahdeksan viimeistä tuntia vhs-kasetilla puolinopeustallenteena. Niinpä tiedän esimerkiksi biisien saamat pisteet. Tulokset koostettiin noin 10.000 postikorttiin kirjoitetuista Top 5 -listoista. Nykyäänhän kaikkia äänestyksiä on niin helppo mobilisoida ja manipuloida, ettei niihin voi suhtautua likikään yhtä vakavasti.

Kuuntelin nauhan pari viimeistä tuntia. Hifi-vhs:n ääni on niin miellyttävän lämmin, etten viitsinyt kelata muutaman vääjäämättömän kammotusbiisinkään yli. Metallica antoi muistutuksen: ai niin, omistan subwooferin. Tulospalvelua: Top 20 -sijaan vaadittiin noin 300 ja Top 10 -sijaan 400 pistettä. Kärkikolmikosta Hotel Californian potti oli 885, Smells Like Teen Spiritin 910 ja Stairway to Heavenin ylivoimaiset 1689 pistettä.

Kammotusbiisien joukkoon en lue tuolloin tuoretta Rednex-hittiä Wish You Were Here, jonka kuutossijalle naureskeltiin todisteena siitä, että äänestäjiltä puuttuu perspektiivi. Mutta katsotaanpa: hittitietokannassani sillä on Top 10 -valioista toiseksi parhaat pisteet. Johtuu toki paljolti siitä, että moni klassikoksi kanonisoitu ei ollut aikoinaan kummoinenkaan listamenestys tai edes ilmestynyt singlenä (Stairway to Heaven).

Kiitämme: Yllättävän tyylikkäältä kuulosti se, että kappaleet soitettiin kokonaan ilman päällepuhumista. Juhlakaluun viitaten Radio Suomessahan tuntuu monilla olevan ihanteena hölistä intro täyteen, vaikka ei olisi asiaakaan – laulun alkamiskohta näkyy koneelta.

Moitimme: Juontajien faktaripottelu koostui lähinnä britti- ja jenkkilistojen sijoituksista. The Beatlesin Yesterday oli ”vain albumiraita”, vaikka johti Suomen singlelistaa marras–joulukuussa 1965. Jussi Hakulinen muisteli haastattelussa Joutsenlaulua: ”Ei se noussut millekään singlelistalle eikä muullekaan.” Singlesijoitus oli nelonen, jukebox-listan Top 10:ssä roikuttiin kahdeksan kuukautta. Muusikko voi siis muokata menneisyyttä tähänkin suuntaan!

Tilanne oli tosiaankin tämä vuonna 1995: Suomen listahistoriasta ei tiedetty eikä piitattu pätkääkään. Toivon että olen saanut korjatuksi asetelmaa edes vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti