Vielä yksi vuosipäiväjuttu. Tällä viikolla tuli täyteen 25 vuotta melko ajankohtaisen äänitteen julkaisusta. Michael Jacksonin History oli kokoelman ja uutta musiikkia sisältäneen albumin tupla, mutta nyttemmin nimellä viitataan tuohon ennenkuulumattomaan puoliskoon.
Ajankohtaisen? Etenkin They Don’t Care About Us on osoittanut relevanttiutensa, kun sitä on soitettu ja laulettu paljon USA:n Black Lives Matter -tempauksissa. Lisäksi yksi Amazon Primen katsotuimmista dokumenteista paraikaa on Danny Wun Square One, joka kertoo Historya edeltäneiden parin vuoden tapahtumista ja auttaa ymmärtämään sen tematiikkaa. Elokuvasta on Youtubessakin vanhempi raakaversio.
Historyn ilmestyessä moni kriitikko (meillä ainakin Soundi-lehti) arveli, ettei tällaisesta materiaalista voi löytyä jatkoa takavuosien hittiputkelle. Jotenkin siinä silti onnistuttiin – onhan se Jacksonin ainoa albumi, josta lohkaistiin kuusi Top 5 -brittihittiä. Niistä kolmas, Earth Song, kasvoi jouluykköseksi ja miehen uran ostetuimmaksi singleksi.
Suomessa hänellä ei ollut koskaan noin kovia suhdanteita, mutta ajattelin tilaisuuden tultua kokeilla uudenlaista vertailumetodia. Oheisessa graafissa on saldotettu Jacksonin kuusi studioalbumia niiltä lohkaistujen sinkkujen hittilistapisteiden yhteissummalla. Samanlaisen voisi kenties tehdä muutamalle muullekin artistille – tosin noin suuri hittimäärä per albumi ei ole ihan tavallinen temppu.
Vaikka ei kärkeen menekään, History on selvästi osa neljän ison eliittiä. Kiinnostava yksityiskohta on kunkin albumin ensimmäisten sinkkujen tasaisuus – omiin lukemiinsa nousee vain Dangerous-maistiainen Black or White. Myös remix-levy Blood on the Dance Floorin nimikappaleen potti on juuri tuossa 2300–2800 pisteen sumassa.
En muistanutkaan, että "You Rock My World" menestyi Suomessa noin hyvin, vaikka tuolla kerralla albumin menestys jäi edeltäjiään vaisummaksi...
VastaaPoistaToinen asiani ei liity Jacksoniin, mutta jäi mietityttämään. Tammikuulta 1987 on Pomus-tietokannassa vain yksi Seuran lista (toisin kuin muilta kuukausilta). Käsittikö tuo lista koko kuukauden myynnin, vai jättikö Seura yhdeltä kahden viikon jaksolta listan julkaisematta? Syynä ihmettelyyni on tuolloinen Music & Media -lehti. Osiossa, jossa oli eri maiden top 3 -sijoitukset, ei esiinny Suomea lainkaan, mistä voisi päätellä, ettei listaa laadittu. Kuitenkin European Hot 100 Singles -listalla 7.2. ja 14.2. julkaistuissa numeroissa seuraavien kappaleiden on merkitty nousseen myös Suomen listalle:
Alison Moyet: Is This Love
Bangles: Walk like an Egyptian
Madonna: Open Your Heart
Nick Kamen: Each Time You Break My Heart
Robbie Nevil: C'est la vie
Vesta Williams: Once Bitten Twice Shy
Lähinnä huomioni kiinnitti tuo Vesta Williamsin kappale. Sille tai artistille ylipäänsä ei löydy minkäänlaista merkintää listatietokannasta. Vaikka tietysti kyseessä voi olla myös painovirhe Music & Mediassa...
Tuossa vaiheessa Seura julkaisi kaksiviikkoista listaansa aika leväperäisesti milloin sattui mahtumaan lehteen, välit olivat 1–4 viikkoa. Ei siis voinut olla varma onko jokin lista jäänyt julkaisematta, vaikka edellinen sijaluku viittasi kyllä edelliseen julkaistuun. Tuolloin tammikuussa todennäköisesti jätettiin väliin yksi lista.
VastaaPoistaVaikka Vesta Williams olisi ollut mukana Seuran listalla, se ei automaattisesti olisi tiennyt paikkaa listatietokannassa. Kun sinkkua ei näkynyt Suosikin ja MSS-listoilla, se olisi saattanut jäädä pelkkine Seura-pisteineen ulos yhteislistalta.
Kiitos tiedosta!
VastaaPoista