lauantai 18. huhtikuuta 2020

Eri reittejä peräkkäisille sijoille

Viikko sitten julkaistut Uuden edessä (Toivon kärki) ja Tässäkö tää oli? (Arttu Wiskari & Leavings-orkesteri) debytoivat Spotify-soittojen viikkolistalla peräkkäin kakkosena ja kolmosena. Kuulostaa tasaiselta, mutta niiden päiväkohtainen mittelö oli kaikkea muuta. Oheinen graafi kertoo, että toisen kuuntelut putosivat viikon mittaan kolmasosaan lähtölukemasta ja toisen pysyivät lähes samoina. Klikkaa isommaksi.

Yhtä päivää aikaisemmasta tilanteesta koottavissa virallisissa single- ja striimilistoissa Wiskari jäänee vähän alemmas, mutta Toivon kärki pitänee kakkossijansa. Uuden edessä debytoi myös radiolistan kakkosena, kun Iskelmä otti sen tykkirotaatioon: yöt poislukien äänessä joka tunti. Kun tuo kamppis loppuu, biisin alamäki voi olla jyrkempikin kuin mitä striimitrendi ennakoi. Impact-lukema 7,68 miljoonaa olisi normaalioloissa tuonut ykkössijan, mutta Epäröimättä hetkeekään noukkii nyt lukuja (8,62 miljoonaa) joita viime vuosina on harvoin nähty.

Tässäkö tää oli? debytoi radiossa kahdeksantena, ja kun huomioi että Wiskarin edellisellä hitillä Suomen muotoisen pilven alla kesti puoli vuotta nousta ykköseksi, tuo on enemmän kuin lupaava alku. Vaikea kuvitella Toivon kärjen säilyttävän tenhoaan puolta vuotta, vaikka eristystoimet olisivat yhä tuolloin voimassa. Videon katselukerrat ovat pudonneet striimejä nopeammin.

Toisaalta samantapainen hanke vuodelta 2014, lastensairaalaa tukenut tähtikertymä Lohtu putosi myös listoilla nopeasti, mutta on kuudessa vuodessa kerännyt yli yhdeksän miljoonaa Spotify-striimiä. Henki lienee pihissyt siksi, että sen osallistujista moni on säilyttänyt suosionsa ja esitys tätä kautta kuriositeettiarvonsa. No, on se parempi biisikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti