tiistai 7. elokuuta 2012

Yläkerta #5: Roy Orbison


Listablogin kesäsarja käsittelee sooloartisteja, jotka ovat menestyneet parhaiten Suomen listoilla kuolemansa jälkeen.

Viimeksi vuonna 1965 Suomen listoilla tavattu Roy Orbison palasi pinnalle superkokoonpano Traveling Wilburysin riveissä ja teki bändikaveri Jeff Lynnen tuottaman soololevyn. Näitä kahta promotessaan hän sai sydänkohtauksen 6. joulukuuta 1988 ja kuoli 52-vuotiaana. Tuohon mennessä 25:nneksi ehtinyt Wilburys-albumi lähti nousuun ja ehti tammikuussa nelossijalle.

Helmikuussa 1989 ilmestynyt Mystery Girl vietti kahdeksan viikkoa albumilistan kakkosena kolmen eri levyn takana ja myi liki 50.000 kpl. Sitä vauhditti vuoden kuudenneksi suurin hitti You Got It (single #2, jukebox #1, radio #1), jonka lisäksi Top 10 -radiohiteiksi kasvoivat She’s a Mystery to Me ja California Blue – jälkimmäinen tosin Kari Tapion versiona Aikaan täysikuun. Palasipa kuvioihin myös muinainen Oh Pretty Woman.

Kun K-tel ja CBS julkaisivat samaan imuun kokoelmat sijoille 9 (The Best Years) ja 32 (The All Time Greatest Hits), Orbisonille kertyi runsaassa puolessa vuodessa 47 listaviikkoa. Myöhemmin ilmestyi vielä kaksi Top 10 -kokoelmaa, Sweets for Finland (2000) ja The Essential (2006). Nuori tähdenlento Karo ja Yölintu-vokalisti Simo Silmu ovat saaneet Top 10 -radiomerkinnän Orbison-biiseillä Blue Bayou (1998) ja Vain yksinäinen (Only the Lonely, 2004).

1 kommentti:

  1. Kari Tapion coveroima Orbisonin kappale oli "California Blue", ei "California Love".

    VastaaPoista