keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Nyt vastausta ootan illoin

Princen kuoleman aiheuttama kysyntäpiikki jäi tavanomaista lyhyemmäksi. Aiemmista poplegendojen edesmenoista olemme voineet havaita myyntinosteen kestävän useita viikkoja tai pitempäänkin, mutta Ultimate- ja The Very Best of Prince -kokoelmat putosivat suoraan ulos top 50:stä debyyttisijoiltaan 7 ja 12. On tietysti mahdollista, että tämä jossain määrin johtui kauppojen suppeista varastoista, mutta latauslistalta tultiin alas yhtä vauhdikkaasti – sillehän päätyi toissaviikolla kuusi Princen kappaletta.

Eilen näkyvästi uutisoidun Riki Sorsan kuoleman vaikutusta listoihin on vaikea ennakoida. Parinkymmenen vuoden hittijatkumosta ja muutamasta suurmenestyksestäkin huolimatta hänen albumilistamerkintänsä jäivät verrattain vaisuiksi – vain kolme levyä näyttäytyi Top 20:ssä. Kun halusin tarkistaa Musiikkituottajien sivuilta, jäikö miehen kultalevysaldo kahteen, sain todeta sivuston kauan palvelleen kultalevyhaun kadonneen kokonaan.

Jos tekee mieli tutkia netistä Sorsan listamenestystä, suosittelen välttämään hänen omia kotisivujaan – niiden liioittelu saa Dannyn ja Mikko Alatalonkin kalpenemaan. Esimerkiksi Haaveissa vainko oot mun (1985) kuulemma ”nousi ykköseksi kuukausien ajaksi”. Euroviisun Reggae OK (1981) kerrotaan olleen ”top-kympissä kymmenessä maassa”. Itse tiedän Suomen lisäksi vain yhden topkymppimaan, Norjan, mutta mielelläni vastaanotan tietoa kahdeksasta muusta.

2 kommenttia:

  1. http://ifpi.fi/tilastot/artistit/
    Tuota kautta noita tietoja ainakin löytyy. Riki Sorsalla 1 levy ja Leirinuotion kanssa 1 levy.

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Taitavasti se on piilotettu, koska en edelleenkään löydä siihen linkkiä ifpin sivuilta.

    VastaaPoista