lauantai 28. toukokuuta 2016

Kesällä on sarja

Listablogin tämänkertainen kesäsarja hyödyntää samaa sammiota kuin Facebookissa julkaistavat kuukausilistat. Eli paljastamme sija kerrallaan, mitkä ovat listahistorian suurimmat eri kirjaimilla nimensä aloittavat hitit. Ekassa osassa sijat 20, viimeisessä osassa sijat 1. Mukana ovat kaikki aakkoset paitsi X, Z, Å ja Ö. Niillekin löytyisi muutama edustaja, mutta ei kahtakymmentä – yksi siis jopa Å:lle: The Monn Keysin ep Å! Maria! Jag vill hem! (1961)

Q pääsi sarjaan miltei rimaa hipoen, ja toiseksi heppoisin kategoria on arvatenkin Ä, jonka älä-käskyjen sekaan ylsi yllättäen kaksi ulkomaista biisiä. Mutta oikeastaan kaikkien muiden kirjainten listat yllättivät kovatasoisuudellaan ja tasaisuudellaan. Olen kelannut esittäjien aakkosjärjestystä niin monasti, että tiedän hyvin sen voimasuhteet – S-artisteja on selvästi eniten, perässä M ja kotimaisittain vahva K.

S-biisejäkin on eniten, mutta niiden Top 20 -listan kärkeen ei tunkenut ihan niin monta megahittiä kuin oletin. Tietyt sanat nostivat joitakin kirjaimia, esimerkiksi W:tä vahvistavat englannin kysymyksenaloittajat what, why, where ja muut. Entäs sitten I eli minä? Kisa kävi niin kovana, että Top 20:n ulkopuolelle jäi jopa Gloria Gaynorin I Will Survive. Sen päihittäjät paljastuvat vähitellen kahden osan viikkovauhtia alkaen joskus ensi viikolla. Ö:n puuttuessa sarjan nimi on A:sta Ä:hän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti