tiistai 24. helmikuuta 2015

Radio tempaisi jälleen


Radiolistan uudeksi kärkibiisiksi kiilasi Haloo Helsingin Kiitos ei ole kirosana, samannimisen albumin kolmas radioykkönen ja yhteensä bändin seitsemäs. Tuntuu että aina johdon vaihtuessa on syytä ihmetellä kyseisen esittäjän hittien määrää, ja siihenhän on syynsä: asialla ovat jokseenkin koko ajan samat nimet.

Haloo Helsinkiä edelsi Juha Tapio, jota edelsi Jenni Vartiainen, jota edelsi Jonne Aaron, jota edelsi Haloo Helsinki, jota edelsi Samuli Edelmann, jota edelsi Elastinen, jota edelsi Jenni Vartiainen, jota edelsi Haloo Helsinki ja niin edelleen. Jonne Aaron ja Elastinen tosin olivat ensikertalaisia näin korkealla, mutta erityisesti erään tv-ohjelman ansiosta yltävät ”varma valinta” -kategoriaan.

Suuri osa noista ykkösistä ei kuitenkaan herätä kummoisiakaan reaktioita striimi- ja latausmarkkinoilla. Esimerkiksi Haloo Helsingin ja Jenni Vartiaisen vastaanotto vaihtelee singlestä singleen runsaastikin. Radioiden strategiaan ei biisikohtainen arviointi kuitenkaan näytä kuuluvan, niin ennalta-arvattavaa käyrää vakiosuosikit piirtävät.

Uusimmasta ulkomaisesta radioykkösestä on muuten jo yli vuosi. Mainitsen vihjeenä yhden detaljin. Kun koostin alustavan, viimeisiä tietoja odottavan version 2014-hittilistasta, tuon kappaleen yhteispistesarake kehkeytyi yllättäen kaikkein parhaaksi. Kahdelle vuodelle jakautunut potti olikin yhdessä nähtynä isompi kuin oletin. Jolleivät lähimmät uhkaajat ota poikkeuksellista loppukiriä, se myös kruunataan ykköseksi.

3 kommenttia:

 1. "Esimerkiksi Haloo Helsingin ja Jenni Vartiaisen vastaanotto vaihtelee singlestä singleen runsaastikin." Lähde, pliis. HH:n kohdalla "Maailma on..." ja "Kiitos ei..." albumien singlet on striimattu yli 1 milj. kertaa (Spotify). En tiedä mutta oletan että JV:n kohdalla luvut voinee olla samankaltaisia. Se siitä. Haluaisin puhua yksittäisten albumien striimauksien kokonaiskuvan merkitystä artistin todelliseen suosioon. Artistilta kuin artistilta löytyy uuden albumin julkaisun myötä hitti tai kaksi, parhaimillaan. "Normi-artisteja". Mutta, Kiitos Ei Ole Kirosana-albumin 8 eniten kuunneltua biisiä Spotify:ssa on yhteensä kunneltu tähän päivään (15-02-05) asti 15113000 kertaa! HH:n ALBUMEJA kuunnellaan kokonaisuudessaan läpi, kun kuunnellaan. Ei niinkuin muiden artistien kohdalla; se yksi ja ainoa hitti pyörii ja pyörii kertaalleen jättämällä muut levyn biisit unholaan. Ja samalla keräten kuuntelumääriä joilla (väärin) mitataan artistin albumin suosiota kokonaisuudessaan. Ja niin poispäin. Kokonaisuus. Se on HH:n valttikortti.

  VastaaPoista
 2. http://www.ifpi.fi/tilastot/virallinen-lista/artistit/haloo+helsinki!/vihaan+kyll%C3%A4stynyt

  Vihaan kyllästynyt -singlen menestys lataus- ja singlelistoilla on vähän eri paria radiolistan viiden ykkösviikon kanssa. Muutama Vartiaisen radiohitti ei noussut Top 20 -singlelistalle (joka käytännössä perustuu Spotify-soittoihin) lainkaan.

  VastaaPoista
 3. No joo. Mutta, mitäs mieltä olet albumien "kokonaiskuuntelumääristä"? Tuliskohan niitäkin julkaista listoilla? Tuo 15 milj. (8 kuunnelluinta) ja Kiitos Ei Ole Kirosana 4:ssä kuukaudessa. Onko parempaa nähty? Cheek?

  VastaaPoista