torstai 26. helmikuuta 2015

Ikäpyramidi flippaa

Ensimmäinen tuntuma Antti Tuiskun Peto on irti -sinkkuun oli, että tällä saadaan hyvä WTF-reaktio ja perään voidaan sitten julkaista se oikea hitti. Mutta biisin vastaanottohan on ollut varsin lämmin; tuorein Spotify-tilanne näyttää kuudetta sijaa, ja latauslistalla debytoitiin ykkösenä. Eka radiolistanumero oli vaatimattomampi 66.

Edellisestä noin isosta single/latausmenestyksestä (Juuret) on lähes kuusi vuotta, ja ihmetellä on täytynyt nettikommentteja, joissa Tuisku 11 vuotta läpimurtonsa jälkeen yhä mielletään lasten ja varhaisnuorten suosikiksi. Spotifyn verraton ikägraafikin osoittaa, että eniten miestä kuuntelevat kaksi–kolmekymppiset – jopa Jari Sillanpäällä on enemmän alaikäistä yleisöä kuin Tuiskulla.

Latauslistan horjuvasta asemasta suosion mittarina tosin kertoo se, että viime viikon uusi ykkönen Nightwish katosi saman tien Top 30:stä. Tai ehkä se kertoo enemmän Nightwishistä ja sen kannattajista. Striimaus on yhä vaisua, mutta radiolistalla Élan loikkasi 58–15.

7 kommenttia:

 1. Kyllä Nightwishin latauslistalta tippuminen taitaa johtua listan kokoajan töppäyksestä. Biisi on ollut koko viikon iTunesin top 10:ssä, nytkin eri versiot sijoilla 3 ja 58. Lisäksi Elan on DigiAnttilan listalla neljäs ja Musa24:n ostetuin. Billboardin Finland Digital Song listalla biisi on sijalla viisi. Joten kyllähän sen nyt pitäisi myös virallisella latauslistalla olla myöskin TOP 5:ssä
  Sami

  VastaaPoista
 2. Toistaiseksihan listaa ei ole julkaistu kuin Voicen varsin sekavannäköisellä sivulla, voikohan häiriö olla siellä?

  VastaaPoista
 3. Élanin suosituin versio iTunesissa on albumiraita, ja sen latauksiin iTunesin listalla lasketaan myös albumin ennakkotilauksen myötä latautuneet kappaleet (yleiseltä nimitykseltään "instant grat"). Näitä ei sen sijaan enää lasketa mukaan virallisilla myyntilistoilla. Ei niiden tosin pitäisi näkyä Finland Digital Songs -listallakaan. Poikkeava laadintaväli (josta minulla ei ole varmuutta) saattaa selittää hieman eroja viralliseen latauslistaan, mutta kyllä ensimmäisenä tulee mieleen laatijan virhe. Sellaisiahan IFPI:ltä on nähty melko useinkin.

  VastaaPoista
 4. Tätä en tiennyt. Sen toki tiesin, että ennakkotilatun albumin esimaistiaislataukset eivät pääse latauslistalle, vaan menevät sitten aikoinaan muun albumin mukana albumilistalle. Mutta sitä en tiennyt, että ne menevät kuitenkin iTunesin omalle listalle.
  Tämä voisi selittää Elanin puuttumisen latauslistalta. Kuitenkin olen vielä sitä mieltä, että Musa24:n (1), DigiAnttilan (4.), iTunesin single version (n.50.) ja ITunesin albumi raidan "ei albumin ennakkotilaus" myyntien pitäisi riittää latauslistan top 30 sijoitukseen. Toki voin olla myös väärässä
  Sen sijaan USA:n Digital Song listalle otetaan mukaan nämä albumin ennakkotilauksen yhteydessä saadut biisit, koska ennakkotilauksen voi perua ja maksaa vaan etukäteen saadun biisin hinnan. Albumin julkaisun yhteydessä niiden aikaisempi myynti kuitenkin vähennetään sen viikon myynnistä.
  Esimerkkinä Taylor Swift ja Shake it off. Lainaus Billboardista : "Shake It Off falls off Digital Songs, which it topped for four weeks, from No. 15. Its slide is owed to iTunes customers who bought "Shake" and completed their purchases of 1989. Essentially, consumers who completed the album were returning "Shake," translating to its sales chart slip." Viikkoa myöhemmin biisi palasi listan kolmoseksi.
  Tämä taas selittänee miksi biisi on noin korkealla Billboardin julkaisemalla Finland Digital Song listalla (siis säännöt samat kaikilla Billboardin digilistoilla)
  Sami

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä pieni lisäys. Edellä lainaamani Billboardin pätkä perustui iTunesin "Complete My Album" toimintaan. Ennakkotilaushan on eri asia, mutta perumisoikeuden takia luulisi, että myös siitä saadut kappaleet pääsisivät Digilistalle ja ne vähennetään sieltä pois kun asiakas lunastaa koko albumin. En kuitenkaan saannut mistään varmistusta tähän.
   Sami

   Poista
 5. Billboardin arkistosta löytyi artikkeli David Bowien 'Where Are We Now' kappaleesta ja sen aiheuttamasta kohusta, kun sen "instant grat" myynnit poistettiin brittilistalta, jolloin Bowie menetti mahdollisesti jopa ykkössijan. Kyseisessä artikkelissa kerrottiin seuraavaa :"As for "Where Are We Now's" chart fortunes in the United States, things are different. Instant-gratification tracks tied to iTunes album pre-orders are reported as sales by iTunes to Nielsen SoundScan, and in turn, to Billboard's sales charts. The song is also available to purchase as a stand-alone track."
  Joten USA:n Digital Song listalle otetaan mukaan nämä albumin ennakkotilauksen yhteydessä saadut biisien lataukset. Siihen, että vähennetäänkö myynnit pois kun albumi julkaistaan, en ole saannut mistään varmuutta. Tässä tapauksessa (siis Nightwishin sijoitus Finland Digital Song listalla) se on kuitenkin sivuseikka. Lisäksi tutkimuksissa selvisi että, David Bowie kohun jälkeen myös brittilistan sääntöjä muutettiin niin, että "instant grat" lataukset lasketaan mukaan listalle.
  Sami

  VastaaPoista
 6. Kiitos näistä. Mutkikkaiksi ovat systeemit menneet, saa nähdä päästäänkö mutkista enää eroon.

  VastaaPoista