sunnuntai 12. elokuuta 2012

On pissalla hintaa

Kun Spotify-soitot alettiin keväällä huomioida singlelistalla ja Itunes tästä suivaantuneena rajasi mukanaolonsa pelkkään latauslistaan, noille tilastoille muotoutui jonkinlainen, tosin ei vieläkään kovin luonteva työnjako. Mutta muotoutui myös pieni väliinputoajien joukko, joka ensi kertaa konkretisoitui vasta tänään. Muistaako joku fyysiset single- tai ep-levyt?

Singlelistan 19:ntenä, Spotify-virtausten kanssa mielivaltaisin kertoimin mittelemässä debytoi uusintajulkaisu kahdeksan biisin vinyyli-ep:stä Ääretön joulu, jonka teki yhä toimiva Terveet kädet -yhtye vuonna 1982. Se on bändin ensimmäinen listamerkintä, mahtavaa. Mutta onko se oikeassa seurassa?

Single- ja latauslista ovat käytännössä vakioituneet yksittäisten biisien temmellyskentiksi, ja Ääretön joulu sisältää niitä kahdeksan, joista tunnetuin lienee Pissaa ja paskaa. Joo, yhteiskestoa vain kuusi minuuttia, mutta hintaa 8,90 euroa. Vähiten epäluonteva koti sille olisi midprice-tilasto, jonka historiasta löytyy useita ep:ksi luokiteltuja julkaisuja.

Madonnan ja Björkin mediarinnastuksista olen marissut jo aiemmin, mutta kyllähän esimerkiksi Yle-uutisten otsikko ”Kahden naissupertähden päivä” jaksaa kaiken jälkeenkin nostattaa myötähäpeää. Tänään Madonna palasi albumilistalle (22), Björk ei. Eikä ihme, sillä ns. supertähden Biophilia jaksoi tuoreeltaankin Top 50:ssä vain yhden viikon.

4 kommenttia:

 1. Madonna ja Björk eivät siis ole supertähtiä koska heidän albumien listasijoitukset Suomessa on huonoja? Ok.

  VastaaPoista
 2. En sanonut noin (klikkaa sitä linkkiä), mutta mitäs vikaa tuossakaan järkeilyssä on? Jos suomalainen media hehkuttaa suomalaisille supertähden supertähteyttä, niin suomalaisten listasijoitusten avulla voi kyllä suhteuttaa hehkutusta.

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti löydät jatkossa listoilta enemmän myönteisiä asioita.

  VastaaPoista
 4. No mutta sehän on suunnilleen maailman myönteisin asia, että Terveet kädet on vihdoinkin listakamaa. Myivät sitten itsensä vanhoilla päivillä.

  Björkin ja Madonnan niputtaminen samaan supertähtien kastiin ei toimi millään tasolla, mutta olipa erinomainen otsikko tuolla linkin takana.

  VastaaPoista