sunnuntai 26. elokuuta 2012

Aina vain viimeiset

Hiljaisesta äänitekaudesta on myyntilistoihin tylsiä, mutta myös kiehtovia seuraamuksia. Kärjen lähelle eksyy yllättäviä julkaisuja kuten suomalais-ranskalaisen Eva & Manun esikoislevy (#8), ja kahdeksanvuotias turkulainen kulttialbumi saavuttaa tilastomerkinnän vasta suppeahkona vinyylipainoksena (Wojciech: Ystävät, toverit #37). Parhaisiin sijoihin ylletään ei-ihan-tuoreina kuten The Black Keys viime viikolla ja Jennifer Lopez -kokoelma nyt.

Aikamoistahan sekin on, että lähes 50 vuotta sitten Jacksonvillessä perustettu Lynyrd Skynyrd nettosi toiseksi parhaan numeronsa Suomesta Last of the Dyin’ Breedin debytoitua kymmenentenä. Vain vuoden 1993 The Last Rebel (hyväksi havaittu teema) pääsi ylemmäs. Sisältää hitin -kirjan mukaan se kävi yhdeksäntenä, mutta nyt väitän sen käyneen kuudentena. Miksi?

Teemaan palataan syksyn mittaan, joten selitän lyhyesti: olen koonnut albumilistoista uudet versiot aikaväliltä syksy 1985 – joulukuu 1993 ja jatkossa referoin aina niitä. Tietoja on yhdistelty paremmalla tavalla, mutta konkreettisimmin Lynyrd-merkinnän muuttumiseen vaikutti se, että kirjani listasijoitustiedoissa ei huomioitu Radio Cityn vuoden 1993 ajan koostamia valtakunnallisia listoja.

3 kommenttia:

 1. Ilmestyykö "Sisältää hitin"-kirjasta päivitetty versio tai tuleeko nuo päivitettyijen 1985-1993 listojen tiedot täällä blogissa tai jossain muualla nähtäväksi?

  Puuttuiko kirjan tiedoissa myös singlelistalta nuo Radio Cityn listatiedot, koska eikö Radio City julkaissut myös singlelistaa?

  VastaaPoista
 2. Myös singlelistoja on uudistettu. Nettiolomuodon valmistumista odotellaan, se ei ole mun käsissäni, mutta kyseessä on kuukausittaisiksi annoksiksi jaoteltu paketti.
  Listoista on myös versiot, jotka voisi koska tahansa painaa paperille tai pistää jonkinlaiseen pdf-levitykseen. Uusien sijalukujen ja viikkomäärien ajaminen aakkostettuun artistiluetteloon vie aikaa, joten toistaiseksi tietoja hyödynnetään aika irrallisesti.

  VastaaPoista
 3. Maroon 5 (#28) saavutti muuten myös parhaan sijansa vasta nyt, ehkä nouseekin vielä kaksine Top 20 -radiohitteineen.

  VastaaPoista