maanantai 28. joulukuuta 2009

Kuka poimii parhaat?

Vuoden massiivisin albumilista ansaitsee vähän taannehtivaakin tarkastelua. Joulumarkkinat ja myyntitilastothan täyttyvät aina spesiaalituotteista – joululevyistä, lastenlevyistä, monenlaisista coverprojekteista ja bokseista. Aatonaattona kootussa Top 40:ssä varsinaiset uutta musiikkia sisältävät pitkäsoitot jäivät armotta vähemmistöksi.

Lahjatavaroiksi perinteisesti mielletyt hittikokoelmat ovat menettäneet asemiaan, mutta Top 20:ssä näkyy kolme sellaistakin: Juha Tapio yhdeksäntenä, Rajaton 12:ntena ja Yölintu sijalla 18. Vuosilistan 20 parhaan joukkoon mahtuu näillä näkymin vain kaksi kokoelmaa, joten jonkinlainen sesonkikohentuma on niillekin osoitettavissa.

Hittikoosteiden statusta on tietenkin syönyt nykyinen, yksittäisten biisien lataamisen mahdollistava ostokäyttäytyminen. Miksi ostaa valmiiksilajiteltu kattaus, kun voi näppärästi sommitella oman makunsa mukaisen? Pahiten jouluruuhkassa floppasivat juuri latauslistalta tutut nimet. The Rasmus -kokoelma tipahti Top 40:stä kolmen viikon jälkeen, eikä Britney Spears yltänyt mukaan ollenkaan.

Joskus myös valinnan vaikeus madaltaa listasijoja. Joulun sadan myydyimmän albumin joukossa oli neljä Michael Jacksonin kokoelmaa, joten ei ihme että korkein niistä selvisi vain sijalle 30. Kaikki variaatiot yhteenlaskemalla olisi hätyytelty topkymppiä. Kuvio on suunnilleen sama myös vuosilistalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti