Tänään koottiin ja julkaistiin viimeiset Ylen viralliset listat. 16 vuoteen mahtuu paljon tilastointia, ja valtionyhtiö suoriutui siitä pääosin erittäin kunniakkaasti. Ohjelmallisia toteutuksia olen paljon kritisoinut, mutta myönnän, että peippailu yleisradiotoiminnan ihanteiden ja vaikkapa ÄKT:n intressien välillä on tuskin ollut helppoa. Kasassa on ihan uskottava läjä kansallista pophistoriaa, ja toivon arkistojen pysyvän netissä kaikkien tutkittavana.
Entä mitä nyt? ÄKT piilottelee yhä tärkeimpiä korttejaan – ensi viikon keskiviikkonakin laaditaan listat, mutta julkistusaikataulusta ja -väylistä ei tätä kirjoitettaessa ole kerrottu. Hankalin muuttuja ainakin tv-neuvottelujen kannalta on laadinnan ja julkistuksen välinen viive, jonka soisi olevan mahdollisimman lyhyt. Esimerkiksi latauslistatietojen panttaaminen sunnuntaista torstaihin on nykyaikana omituinen ilmiö. Puhumattakaan siitä, että tälle viikolle niitä ei saatu ollenkaan.
Myös marketien albumimyynnistä tulee tieto myöhässä, minkä takia tämänpäiväisessä Top 40:ssä on vielä paljon jouluostoksia ja vähän muutoksia. Lady Gagan The Fame Monster tosin loikkasi kakkoseksi eli portaan ylemmäs kuin The Fame parhaimmillaan. Muita huippusijan saavuttajia ovat Rihannan Rated R (24) ja PMMP:n 2000-luku (39).
Radiosoittolistaan toi uutta ilmettä se, että suurin osa Radio Novan joulunalusmusiikista oli tilastoteknisesti merkityksetöntä ja kanavan osuus lopputuloksista tipahti noin kymmeneen prosenttiin. Uudeksi ykköseksi eteni tutun huippunimen Irinan Näe minut tässä.
Yllätysveto Top 20:ssä on Tuomo Prättälän Ipanapa-levytys, versio Slade-klassikosta Merry Christmas Everybody. Vaikka mies ei Voice-haastattelun mukaan ollut edes erityisen motivoitunut laulamaan biisiä, se sai pistekannatusta kuudelta kanavalta. Itse ihmettelin englanninkielisen esityksen valikoitumista lastenlevylle, mutta radioille ratkaisu arvatenkin kelpasi. Huomenna julkaistavalla Top 100 -radiovuosilistalla on vain 29 suomenkielistä hittiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti