torstai 17. joulukuuta 2009

Keltainen juhla ennen punaista

Ensimmäinen Simpsonit-sarjan jakso esitettiin Yhdysvalloissa päivälleen 20 vuotta sitten. Nykyperspektiivistä katsoen asiat tapahtuivat nopeasti: jo vuoden kuluttua kaupoissa oli hyvin menestyvä albumi The Simpsons Sing the Blues, ja suomalaisetkin olivat ehtineet huumaan mukaan. No, olihan perhe lanseerattu aikaisemmin The Tracey Ullman Show’n pikkupätkissä.

Musiikillinen voittokulku ei kestänyt kauan, mutta kerrattakoon saavutukset. Albumi myi USA:ssa tuplaplatinaa nousten listakolmoseksi, Britanniassa kuudenneksi ja meillä sijalle 39. Michael Jacksonin kirjoittama ja Bartin eli Nancy Cartwrightin esittämä Do the Bartman oli brittiykkönen ja eteni Suomessa seitsemänneksi, mutta sitä ei julkaistu USA:ssa singlenä. Sikäläisessä radiosoittotilastossa se kekkaloi sijan 11 edestä. Seuraaja Deep Deep Trouble (edelleen Bart-osastoa) menestyi imussa miten kuten.

Viikonloppuna Helsingin Sanomissa muisteltiin sarjan alkamisaikoja uutisankkuri Kent Brockmanin kautta, ja Harri Uusitorpan tavoittelema huumorin lajityyppi jäi jälleen kovin hämäräksi: ”Suomesta saimme viestin, että eräs Kirka-niminen laulaja hallitsee myyntilistaa edelleen albumillaan Surun pyyhit silmistäni, mitä se tarkoittaakin.”

1988 julkaistu Surun pyyhit silmistäni ei ollut koskaan Suomen listaykkönen, ja Simpsonien alkaessa jopa sen seuraaja Anna käsi oli ehtinyt jyrkkään alamäkeen. Todellisuudessa meikätilastoja määräsi tuolloin Phil Collinsin But Seriously, ja kotimusiikilliseksi ajankuvaksi olisi voinut mainita nimet Bat & Ryyd, Clifters tai vaikka Pääkköset.

Kun tämäntapaisissa raporteissa on yleensä tapana turvautua muuhunkin kuin omiin muistikuviin, asiat olisi helposti voinut tarkistaa esimerkiksi eräästä vihreäkantisesta kirjasta, joka ilmestyessään takuulla toimitettiin myös Helsingin Sanomien kulttuuritoimitukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti