lauantai 5. joulukuuta 2009

Seriffi on pop

Andrea Bocellin joulualbumi sen viimeistään niittasi: 2009 on Penumbra Serifin vuosi. Ai kenen? Se on kirjasintyyppi, jota oheisen näytteen perusteella on käytetty menestyslevyjen kansigrafiikoissa vähintään riittävästi. Kuten myös leffoissa, kirjoissa, peleissä...

Yhden fontin ylivalta on omituista, koska helppojen ohjelmistojen myötä uusia laadukkaita kirjainmallistoja tulvii markkinoille. Esimerkiksi lehtien ulkoasu-uudistuksissa yleistyy tapa käyttää vain korkkaamattomia, muualla näkymättömiä kirjasimia. Mutta muinaista roomalaista meisselikirjoitusta jäljittelevä Penumbra Serif ei ole uutuus – amerikkalainen Lance Hidy suunnitteli sen jo 1994 ja se levisi nopeasti fonttikauppiaiden valikoimiin. Siinä ei edes ole gemenaa eli pikkukirjaimia, muutama lihavuusvaihtoehto sentään.

Bocellin My Christmasin alla näytelähteinä ovat Maj Karman Salama, Samuli Edelmannin Maa on niin kaunis – virsiä 3 ja Queenin Absolute Greatest. Edelmannin aiempienkin virsikansien kirjasimena oli Penumbra Serif, eli ei nyt häntä ainakaan syytetä matkimisesta.

Syytetään Motownia. Michael Jacksonin kesäisten projektien grafiikoissa käytettiin paljon Penumbra Serifiä, joten varhaiset Jackson-levytykset omistava yhtiölegenda turvasi myös siihen elokuisessa The Stripped Mixes -rahastuksessaan (josta näyte). Lieneekö tämä vaikuttanut siihen, että This Is It -leffassa ja levyssä onkin toinen fontti. Klassista antiikvaa niin ikään, mutta jopa maallikko näkee eron esimerkiksi T:n poikkiviivassa.

3 kommenttia:

  1. Timo, erinomainen ja piristävä merkintä!

    VastaaPoista
  2. Minun silmään tuo tekstityyppi näyttäis enemmän Adoben Trajan-tekstityypiltä. Samoihin roomalaisiin kapiteelikirjaimiin perustuu tämäkin kyllä.

    Trajanin runsaaseen käyttöön on käytännönläheinen syy, joka paljastaa että korkkaamattomat kirjaintyypit on yhä harvojen herkkua. Trajan Pro on sisällytetty Adoben Creative Suite -pakettiin. Adoben olessa graafisella alalla standardi ko. tekstityyppi löytyy lähes jokaisen grafiikkoja tekevän työpöydältä.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Trajan_(typeface)

    Mikäli samantyyppistä tutkimusta tekisi hieman syvemmälle, voisi tutkia grafiikoita, joissa on käytetty Myriad-kirjaintyyppiä. Uskoisin, että tulos paljastaisi myös Sanssin olevan pop.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Myriad_(typeface)

    VastaaPoista
  3. Trajan ja Penumbra ovat niin lähellä toisiaan, että osa kirjaimista on identtisiä. Mun koneellani on Trajan, ja sen Bold ei ole noin boldia kuin esim. tuossa Bocellissa, mutta Penumbrassa R ja O ovat erilaiset, eli kai sen on sitten oltava Trajanin toisenlainen leikkaus.

    VastaaPoista