tiistai 28. heinäkuuta 2009

Yksi biisi, viisi merkintää

Viimeaikaiset albumilistatapahtumat on tiedetty aika uniikeiksi, mutta tarkka suhteutus on puuttunut. Kiteytän nyt, mitä Michael Jacksonin kuoleman jälkeisiä tilastosaavutuksia voi sanoa ennätyksiksi viikoittain laadittujen virallisten listojen aikakaudella (1994–).

Vain kolmella esittäjällä on tuona aikana ollut kaksi yhtäaikaista Top 5 -albumia. Antti Tuisku oli kaksoisjohdossa viikolla 41/06 julkaistuaan samaan aikaan levyt New York ja Rovaniemi. Stockmannin Hullut päivät palauttivat Ultra Bran Kroketti-albumin kolmossijalle aikana (15/99), jolloin Kalifornia komeili kärjessä. Nuo tilanteet kestivät vain yhden viikon (Rovaniemi tippui kakkosviikollaan seitsemänneksi), mutta Jacksonilla oli kaksi Top 5 -albumia sekä viikolla 28/09 että 29/09.

Kummallakin listalla oli kolme Jackson-albumia Top 7:ssä, mihin muut eivät ole yltäneet edes viikoksi. Sen sijaan samanaikaisten Top 10 -levyjen ennätys on Metallicalla, joka miehitti sijat 6, 7, 8 ja 9 viikolla 22/07. Top 40:ssä oli tuolloin peräti kymmenen Metallica-lettua.

Aiemmat suosikkilaulajien kuolemat eivät ole näyttäytyneet Suomen listoilla yhtä dominoivasti. Juice Leskisellä oli postuumisti kaksi yhtäaikaista Top 10 -albumia (sijat 2 ja 10, 2/07), mutta 50-vuotisjuhlansa aikaan (8/00) hänellä meni vielä paremmin, tuplaedustus Top 8:ssa! Kirka-levyt nousivat suru-uutisen jälkeen sijoille 4 ja 15 (7/07), Leevi and the Leavings keräsi numerot 5, 14 ja 34 (35/03).

Yle-listoja edeltäneellä aikakaudella oma tapauksensa oli Freddie Mercuryn kuolema, jonka seurauksena Queenin Greatest Hits II ja Greatest Hits olivat yhtäaikaisesti ykkösenä ja kolmosena tammikuussa 1992. Niistä kakkososa oli juuri julkaistu ja aktiivisesti promottu, ja levyt olivat sisällöllisesti täysin erilaisia, kun taas Jackson-koosteissa toistuvat paljolti samat biisit. Billie Jean, Beat It ja Thriller tilastoituivat viiteen kertaan – neljän albumiannoksen osina ja omina hittisinkkuinaan.

Moneen otteeseen poismenojensa jälkeen listoja hallinneet vainajat kuten Tapio Rautavaara, Juha Vainio, Olavi Virta, Rauli Badding Somerjoki, Irwin Goodman, Jamppa Tuominen, Elvis Presley, John Lennon, Jimi Hendrix ja Bob Marley eivät kukaan syyhkineet kärkeen heti kuoltuaan. Lennonin vastailmestynyt albumi nousi seitsemänneksi, Elviksen sijalle 14, mutta jacksonmäisiä back-katalogin spontaaneja menekkipiikkejä ei kerta kaikkiaan löydy maamme tilastohistoriasta.

1 kommentti:

  1. Se, että samaa biisiä myydään useammassa eri paketissa, sai minut joskus yrittämään laskea, mikä mahtaa olla eniten myyty biisi Suomessa. Tehtävä osoittautui yllättävänkin hankalaksi, mutta päädyin arvioon, että samana versiona eniten myyty on Eppu Normaalin Vuonna '85, ja eri versiot yhteenlaskettuna myydyin on Jouluyö, juhlayö.

    VastaaPoista