keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Ykkönen ennustaa kesäsäätä

Olkoonkin helppo sesonki, niin Dream Theaterin paalupaikka Suomen albumilistalla on sitkeydessään täysin ansaittu. Yhtye kävi aiemmin seitsemästi Top 10:ssä ja kahdesti kakkosena, mutta Black Clouds & Silver Liningsin ykkössija on ensimmäinen. Levyhän ehti lyhyellä myyntiajalla jo edellisen tilaston sijalle 14.

Viikon uutuudet eivät ole mitään megatähtiä, vaikka The Mars Volta (27) on läsnä jo neljättä ja Korpiklaani (26) kolmatta kertaa. Kumpikin on joskus kurottanut vähän ylemmäksikin. Sijan 31 reggaehihhulit Kaemo ja sijan 32 Gossip pääsivät mukaan ensikertalaisina.

Viimekertainen Top 40 tuntui niin oudolta, että aloin epäillä Gebardi XXL:n tekevän äärimmäisen ennätyksen ja katoavan listalta heti ykkösdebyyttinsä jälkeen. Ei toki – Sisäinen eläin roikkuu yhä neljäntenä – mutta Negative-kokoelma vietti ainoan listaviikkonsa ennennäkemättömällä kolmannella sijalla. Jos jätetään Idols-laulajat ja Putro-osaston sooloilijat huomiotta, edellisen ykköseksi yltäneen kotimaisen debyyttialbumin julkaisi Poets of the Fall tammikuussa 2005!

Michael Jackson ei saanut sijoja 24 ja 30 kummempia re-entryjä, mutta singlelistalla on jo jonkinmoinen myllerrys – Top 50:n myynnistä popvainajan osuus on yli 15 prosenttia, korkeimpana Thriller sijalla 11. USA:ssa Jackson-biisejä ladattiin (puolessa) viikossa 2,6 miljoonaa, kun yksikään artisti ei aiemmin ole yltänyt edes miljoonaan maksulliseen viikkolataukseen.

Jos vanhat levyt huolittaisiin Billboardin viralliselle albumilistalle, Miihkalilla olisi kolmoisjohto: Number Ones, Thriller 25 ja The Essential myivät kaikki yli sata tuhatta. Eliminointi tuntuu tyhmältä ja on suututtanut monet lista- ja Jackson-fanit, koska Number Onesin paras ”virallinen” listanumero on 13 ja The Essentialin vain 96. No, Catalog-listalta sentään lohkesi yhdeksän kärkisijaa.

3 kommenttia:

 1. Edelleen ihmetyttää, missä tätä Gebardia oikein myydään. Sitä ei näy Anttilan eikä Sokoksen top-listoilla enkä Prismassa käydessänikään huomannnut sitä levyhyllyssä. Erikoisliikkeiden menestysartikkeliltakaan se ei vaikuta. Muistaakseni listalle lasketaan mukaan erikoisliikkeet ja suurimmat market-ketjut (Anttila, Prisma, Sokos, Stockmann). Citymarket ei kai ollut enää mukana? Entä huoltoasemamyynti?

  VastaaPoista
 2. Ylen sivuilla ei ole tämän kummempaa infoa myyntipisteistä, ja tämäkin on vanhentunut:

  http://yle.fi/lista/info/

  Kaikki markettimyynti, ymmärtääkseni myös Citymarket, raportoidaan listalle keskitetysti äänitejakelija GNT/Hot One Groupin kautta.

  Nettikaupoistakin voi ostaa levyjä, ja Gebardin kotisivukeskustelun perusteella sitä on myös tehty.

  VastaaPoista
 3. Tylsää, että väki muistaa Jacksonia hamstraamalla Thrilleriä ja köyhiä kokoelmia. Hankkisivat edes Dangerousin tai HIStoryn, "megafloppi" Invinciblestä tai Motown-ajan levytyksistä puhumattakaan. Aika köyhää, jos maailman parhaan artistin tuotannon saa nivottua 15 kappaleeseen.

  Mutta kai se on niin, että kun tarpeeksi jankutetaan, että Thriller on hyvä, niin siihen uskotaan. Kukaan Jacksonin kuoleman tiimoilta haastateltu popvaikuttaja ei ole ylistänyt muita kuin Thrilleriä ja Off the Wallia, lievätkö koskaan muita levyjä kuulleetkaan...

  VastaaPoista