lauantai 11. heinäkuuta 2009

Näin maailma lataa Jacksonia

Michael Jackson -ilmiöstä voi hämmentää monenmoisia keitoksia, nyt tulee tämmöinen. Koska maailman latauslistat ovat tällä viikolla täynnä hänen biisejään ja maakohtainen järjestys vaihtelee aika lailla, tein niistä yhteislaskelman. Löysin 19 käyttökelpoista tilastoa näistä maista: USA, Saksa, Britannia, Ranska, Italia, Espanja, Kanada, Australia, Hollanti, Belgia, Sveitsi, Itävalta, Irlanti, Uusi-Seelanti, Portugali, Ruotsi, Tanska, Norja ja Suomi.

Tässä ei pisteytetty biisien varsinaisia listasijoja, vaan keskinäistä järjestystä. Kärkiviisikko keräsi kannatusta joka puolelta, mutta sitten iski hajonta: britti- ja jenkkimenestyksestään kuuluisa Man in The Mirror ei saanut mm. Saksasta mitään listamerkintöjä. Olenkin tuosta eteenpäin maininnut suosiollisimpia maita suluissa. Sijojen 14 ja 15 välissä melkoinen piste-ero!

1. Billie Jean 332 p (kaikkialla 4 parhaan joukossa)
2. Thriller 326 p
3. Beat It 284 p
4. Black or White 264 p
5. Smooth Criminal 232 p
6. They Don’t Care About Us 194 p
7. Man in the Mirror 186 p (USA & Britannia ykkönen)
8. Don’t Stop ’til You Get Enough 173 p (Kanada, Belgia)
9. Dirty Diana 168 p (Tanskan ykkönen)
10. Bad 166 p (Espanja, Ranska)

11. Heal the World 157 p (Ranska, Saksa)
12. You Are Not Alone 148 p (Australia, Italia)
13. The Way You Make Me Feel 147 p (USA, Uusi-Seelanti)
14. Earth Song 142 p (Saksa & Itävalta kakkonen)
15. Rock with You 87 p (Kanada, Hollanti)
16. I Want You Back 82 p (Britannia, Ruotsi)
17. Wanna Be Startin’ Somethin’ 81 p (USA, Ranska)
18. Ben 70 p (Hollanti, Australia)
19. Will You Be There 64 p (Sveitsi, Saksa)
22. You Rock My World 60 p (Ranska, Belgia)

20. Remember the Time 59 p (Australia)
21. ABC 56 p (USA)
23. Off the Wall 44 p (Hollanti)
24. P.Y.T. 41 p (USA)
25. The Girl Is Mine 38 p (Saksa)
26. I’ll Be There 37 p (USA)
27. Human Nature 33 p (Sveitsi)
28. Can You Feel It 30 p (Australia)
29. Leave Me Alone 28 p (Britannia)
30. Liberian Girl 28 p (Belgia)

Aikamoinen ero taannoiseen laskelmaani Suomen listoilla omana aikanaan menestyneimmistä hiteistä. Taas näkee, että jokaisella hitillä on kaksi elämää.

6 kommenttia:

 1. Hienoa työtä!!

  Thrillerin hitit ovat tietenkin suosittuja kaikkialla, itse edelleen pidän levyä Jacksonin tuotannossa yliarvostettuna. Laskelman iloinen yllätys on sijan kuusi They Don't Care About Us. Mutta missä on Scream...

  VastaaPoista
 2. Oman huomioni kiinnittää myös Smooth Criminalin suosio. Näyttää siltä, että se on vakiintunut Bad-albumin biiseistä kestävimmäksi hitiksi. Se on omakin suosikkini Jacksonin koko tuotannosta, mutta ei ainakaan listasijoitusten valossa ilmestymisaikanaan ollut tuollainen superhitti; itse olin silloin jotenkuten popmusiikkia tiedostava nassikka ja muistan kyllä Bad-biisin, mutta Smooth Criminalin koko olemassaolon rekisteröin vasta myöhemmällä iällä. Ei kai Alien Ant Farmin hirveällä coverilla ole jotain tekemistä asian kanssa?

  - Niko P.

  VastaaPoista
 3. Löysin vielä jälkijunassa Japanin listan, joka myötäilee muita, mutta yksi muutos: siellä Billie Jean ei ole neljän parhaan joukossa.

  10 - Thriller
  15 - Bad
  22 - Beat It
  29 - Black Or White
  38 - Billie Jean

  VastaaPoista
 4. Itse löysin Smooth Criminalin vasta Alien Ant Farmin Niko P:n kuvaileman "hirveän" coverin jälkeen vaikka Bad oli ja on sekä alkuperäisenä vinyylinä että nyt CD:näkin. Eli kyllä AAF:lla oli merkitystä koska oman arvioni mukaan "tuonelan mustiinpukeutunut kansa, siis Suomenkin nuoriso viime vuosina, tuonelan koivuineen (lehdetön puu tietty ettei joku epäile hymyilemisestä) ei voinut sietää mitään musiikkia jossa olisi oikea ja hyvä ja tarttuva melodia. Ja Maikkelillehan naurettiin aina kun ei ollut muuta kevyttä mielessä. Mutta sen miehen biisit on hyviä ja vara mistä valita: ed. lisäksi soitan nyt Dhostia, mieletön soundimaailma, samoin Girl is mine will.i.am- veriona on koukuttavan uoea.

  t. Jeeves

  VastaaPoista
 5. Tarkoitin CHOST ja edellisessä oli muitakin pieniä kirjoiturvihneitä kun on niin paakkuista juotavaa nyt tässä samalla...

  t. Jeeves

  VastaaPoista
 6. Jos en väärin muista, Smooth Criminal oli Badin seitsemäs single. Suomessa yleisön kiinnostus ei tainnut kantaa ihan noin pitkälle albumeita lypsettäessä, ja Smooth Criminal jäi ehkä vähän vähemmälle huomiolle kuin olisi ansainnut. Singlelohkaisu tuli niin myöhään, että moni on tainnut vasta myöhemmin huomata biisin erinomaisuuden.

  Tuo Alien Ant Farmin versio on minunkin mielestäni aika karsea, mutta lisää lienee tulossa. Jacksonin kataloogi on täynnä loistavia biisejä, joita tultaneen versioimaan tulevina vuosikymmeninä todella paljon. Vaan kuka yltää alkuperäisten tasolle...?

  (Timo, mielenkiintoinen näkökulma tuo latasuynnäyksesi!)

  VastaaPoista