tiistai 31. lokakuuta 2023

Asteikko loppuu kesken

Vaikka Suomessa ei vielä ollut albumilistaa, The Rolling Stones tilastoitui 1960-luvulla jo ensimmäisillä älppäreillään – singlelistalle, samoin kuin The Beatles. Uuden Hackney Diamonds -albumin kolmossijadebyytin jälkeen yhtyeen listaura on kirjaimellisesti kestänyt kauemmin kuin itse lista. Rollarit kasvattivat etumatkaansa eniten Top 10 -sijoja maassamme netonneena esittäjänä: nyt niitä on 27.

Uutuuden kunniaksi Ron Wood, Keith Richards ja Mick Jagger vierailivat vuorotellen parin päivän välein The Tonight Show with Jimmy Fallonissa, ja kun mainittiin Paul McCartneyn vierailu albumilla, Richards muisteli bändien yli 60 vuotta sitten alkanutta yhteistyötä. He muun muassa suunnittelivat julkaisuaikataulujaan niin, ettei tulisi päällekkäisyyksiä.

Kun tutkii vuosien 1963–1970 brittipäivämääriä, vuorottelupolitiikka toimi albumeissa hyvin. Vasta loppuvuonna 1968 Beatlesin The Beatles ja Stonesin Beggars Banquet tulivat kahden viikon välein. Vuoden päästä ilmestyi rollarikokoelma vain viikko ennen Abbey Roadia. Vuonna 1964 saatiin kahdesti kummaltakin bändiltä ykkössingle kahden viikon erolla: It’s All Over Now – A Hard Day’s Night ja Little Red Rooster – I Feel Fine.

1 kommentti:

  1. Noista varhaisista albumeista singlelistalla: elokuun 1967 yhdistelmälistalle on merkitty "The Best of the Beach Boys". Oma kopioni tuon kuukauden Suosikki-listasta on heikkolaatuinen, mutta siinä mainitaan "The Best of the Beach Boys 2-LP". Minun tulkintani mukaan kyseessä olisi tämä albumi: https://www.discogs.com/release/2270406-The-Beach-Boys-Best-Of-The-Beach-Boys-Vol-2

    Kakkososan julkaisuajankohta näyttää myös täsmäävän paremmin – Wikipedian mukaan se julkaistiin heinäkuussa 1967, ja Billboard on arvostellut sen juuri noihin aikoihin:
    https://books.google.fi/books?id=aigEAAAAMBAJ&pg=PT1&dq=%22best+of+the+beach+boys+vol+2%22&hl=fi&sa=X&ved=2ahUKEwjUvKCXkaGCAxVIExAIHTVXBtc4ChDoAXoECAQQAg#v=onepage&q=%22best%20of%20the%20beach%20boys%20vol%202%22&f=false

    Ensin ajattelin tuon viittaavan siihen, että kyseessä olisi tupla-albumi, mutta sellaisia ei Beach Boysilta taida löytyä ennen vuoden 1974 Endless Summeria.

    VastaaPoista