tiistai 7. helmikuuta 2023

Pitkä kasvu loppui

Kun tein viimeisen tarkistuslaskennan 1000 menestyneimmän albumiartistin selvittämiseksi, otin kopion arkistotiedostosta ja poistin sieltä kaikki hittimerkinnät samalla kun kävin läpi nimet aasta ööhön. Syntyi ”lopullinen” lista-albumiarkisto, jota en aio enää päivittää. Samalla tiettyjen asioiden selville ottaminen helpottui, kun singleosasto ei ollut enää merkkihaun tiellä.

Pystyin miltei käden käänteessä muodostamaan oheisen graafin, josta näkyy vuosittain listalle nousseiden albumien määrän kehitys. Klikkaa isommaksi. Nimikemäärän asteittainen kasvaminen Top 5:stä Top 50:een ja kuukausilistojen vaihtuminen viikkolistoiksi tietenkin lisäsivät volyymia. Pelkästään midpriceen tai fyysiselle listalle yltäneet levyt poistin laskuista, vaikka ne arkistossa näkyvätkin.

Jonkinlainen sattuma lienee, että vuodelle 2013 osui noin dramaattinen hyppäys, 442 debyyttiä vuodessa. Seuraavana vuonnahan alettiin tilastossa huomioida suoratoisto, mikä käänsi kurssin jyrkkään laskuun, samalla kun yksittäisten levyjen listaviikkomäärät paisuivat ennätystykitykseen. Volyymi on vajonnut vuosituhannen alun tasolle, vaikka lista on kymmenen nimikettä pitempi kuin tuolloin.

Sain myös tehtyä toisen graafin niistä eroista, paljonko listadebyyttejä keskimäärin tulee vuoden eri kuukausina. Kiinnostava! Säästän sen kuitenkin kirjani osastoon, joka käsittelee kausivaihteluita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti