perjantai 18. syyskuuta 2020

Kärki vaihtuu ihan kohta

Joskus kesällä huolestuin, onko kworb.netin Spotify-seuranta lopetettu, kun tiedot näyttivät olevan useamman viikon takaisia. Nyt homma taas pyörii, hyvä. Miksi hyvä? Siksi, että Top 200 -päivälistoista ynnätyssä kokonaislaskelmassa ovat mukana myös ulkomaiset hitit, joiden suomalaista kuunteluosuutta ei Spotifyn omasta käyttöliittymästä näe.

Tein oheisen graafin, jossa Spotifyn toiminta-ajan 30 kuunnelluinta suomenkielistä kappaletta on suhteutettu siniseen saldoon, jonka kworb on niille mitannut. Valtaosa eroavaisuuksista on helppo selittää. 200:n joukkoon vaaditaan joka päivä keskimäärin 6000 kuuntelua, ja tuon rajan alapuolella listalta pudonneet vanhat biisit keräävät ajan saatossa merkittäviä, useiden miljoonienkin lisäyksiä.

JVG:n Ikuinen vappu on tunnetusti viettänyt koko elämänsä kevyesti Top 200:n sisällä ja noussut kworb-listalla suomenkielisten kärkeen. Spotifyn ykkösbiisiksi yhä täpärästi ilmoittama Tarkenee on vasta kuudentena kworbissa – sen edellä on Vapun ja Jättiläisen lisäksi kolme ulkomaista hittiä, Alan Walkerin Faded, Ed Sheeranin Shape of You ja isoimmalla potilla Post Malonen Rockstar.

Mutta mistä johtuu, että visusti koko ajan Top 200:ssa pysyneillä kestohiteillä (Vappu, Hei rakas) näkyy graafissa yli miljoonan kokoinen vihreä bonus? Siitäkö, että Spotify-lukema kertoo koko maailman soittomäärät ja noita kappaleita on kuunneltu Suomen ulkopuolellakin toista miljoonaa kertaa? Klikkaa isommaksi.

1 kommentti:

  1. Olen ymmärtänyt, että Spotifyn listoille lasketaan tietyltä ajanjaksolta vain rajallinen määrä kuunteluita samalta käyttäjältä (esim. jos joku kuuntelee "Ikuisen vapun" 20 kertaa päivässä, kaikkia tuskin lasketaan). Sen sijaan Spotifyssa näytettyihin kokonaiskuunteluihin kaikki lasketaan mukaan. Kansainvälisillä hiteilläkin kokonaislukemat ovat usein jo ensimmäisinä päivinä paljon suurempia kuin listalle kelpuutetut striimit.

    VastaaPoista