Alkuvuonna kerroin amerikkalaisen listaraamatun Billboardin vuosien takaisista kilpailijoista, Cash Box- ja Record World -lehdistä. Nyt americanradiohistory.comia tutkittuani huomasin, että 1960-luvulla USA:ssa toimi neljäskin samankaltainen musabisnesjulkaisu nimeltään (kas) Music Business.
Vaikka lehdissä näkyi linja- ja painotuseroja, niiden päälistat olivat hämmästyttävän samanlaiset: sadan nimikkeen mittaiset, singlemyynnin ja radiosoiton yhdistävät, samalle viikonpäivälle merkityt. Billboardilla on Hot 100, Cash Boxilla oli Top 100, Record Worldillä 100 Top Pops ja Music Businessillä National Pop 100. Cash Box kertoi biiseille yhden sijasta kaksi edellistä sijoitusta, Billboard peräti kolme.
Tein oheen vertailun eri listojen Top 50 -sijoista 15.5.1965 päättyneellä viikolla, klikkaa isommaksi. Sarakkeet ovat järjestyksessä Billboard, Record World, Music Business, Cash Box. Muutama yllätys poislukien aika yhtenäisiltä näyttävät. Nelos- ja viitossijat ovat kaikilla samat, mutta kuutossija kaikilla eri. Hurjimmin hajosi Ronnie Doven One Kiss for Old Times Sake -singlen rankkaus, sijojen 6 ja 36 välille.
Vain Record World ja Billboard kertoivat listaviikot, jotka muuten olivat yllättävän pieniä lukuja noin pitkiin tilastoihin. Hot 100:n ikäpresidentiksi pääsi 14 viikolla! Suomessakin liikuttiin tuohon aikaan listoilla varsin nopeasti, mutta jostain syystä tahti hidastui ja oli jähmeimmillään vuosina 1969–1971.
Katso Listablogin Facebook-sivun kuvasta, poikkesivatko nuo neljä satasta visuaalisesti toisistaan.
Pari kommenttia:
VastaaPoista1. Cash Boxin Top 100 -lista perustui 1960-luvulla pelkkään singlemyyntiin. Kuten myös 15.5.1965 päivätyn listan alareunassa lukee: "Compiled from leading retail outlets - does not include airplay reports". Perimätiedon mukaan lista jatkui vain myyntiin perustuvana aina 1970-luvun loppupuolelle asti (muistaakseni vuoteen 1976 asti). Senkin jälkeen myynnillä oli radiosoittoa isompi painoarvo Cash Boxin listassa.
2. 1960-luvulla USA:ssa oli viideskin TOP 100-singlelista. Elokuvalehtenä paremmin tunnettu Variety julkaisi T.I.P.S ( Tune Index of Popular Songs)- nimistä myynti/radiosoitto-listaa vuosina 1960-1971. Lisäksi Variety julkaisi tammikuusta 1976 joulukuuhun 1985 vain myyntiin perustuvaa singlelistaa. Valitettavasti Variety-lehtiä ei löydy loistavalta americanradiohistory sivustolta, koska Varietyllä on oma maksullinen näköispainostietokanta lehdistä.
Sami
Heh, rajasin tuon Cash Box -alareunan ruutukaappauksestani pois. Hyvin lista kuitenkin myötäilee kilpailijoitaan tuosta erosta huolimatta.
VastaaPoistaUSA on iso maa ja varmaan yrittäjiä on ollut enemmänkin. Muistan vain tuon "kolmen listan" retoriikan 70-80-luvulta. Esim. Queenin We Are the Championsin mainostettiin nousseen ykköseksi, vaikka jäi Billboardissa neloseksi. Tätä ihmettelin kunnes tajusin, että listoja on muitakin samoin kuin oli briteissä ja Suomessa. Yhdessä Queen-dokumentissa Brian May muistelee, että Crazy Little Thing Called Love oli heidän eka jenkkihittinsä, joka oli ykkösenä "kaikilla kolmella listalla". Hän ei tainnut noteerata Varietya.