tiistai 26. huhtikuuta 2016

Polarisoituja pisteitä


Ne excel-funktiot, joilla pisteytän hittien listasijaluvut vuosilistoja varten, ovat perustuneet vuosikymmenten aikana kertyneisiin havaintoihin. Myyntipohjaisissa (albumi)listoissa ykkösten saldot ovat vaihdelleet villisti, mutta esimerkiksi sijojen 10 ja 40 myyntimääriä vertaillessa on löytynyt lainalaisuuksia siitä, minkä arvoisia eri sijaluvut ovat suhteessa toisiinsa.

Kun listalaatija vaihtui 2010 enkä enää saanut myyntidataa käyttööni, aloin pisteyttää singlelistaa käyrällä, jossa ykkössijasta saa 200 pistettä ja 40. sijasta vähän yli 21 pistettä. Se vastasi paljolti tuonaikaisen latauksista ja cd-sinkuista koostuvan myynnin suhdanteita. Suoratoiston aikakaudella kaikki on saatavilla aivan eri tavoin kuin rajallisen hyllytilan varassa toimivien levykauppojen hallitessa bisnestä. Nuo käyräni eivät siten enää vastaa todellisuutta.

Laitoin samaan mittakaavaan singlelistan pisteytyskäyräni ja viime viikon Spotifyn kuunnelluimpien Top 40:n. Täytyy jaksaa -ykkösen 580.840 kuuntelua muunnettiin 200 pisteeksi ja muut samalla suhteutuksella. Isovolyymisillä striimimarkkinoilla sija 40 on selvästi kookkaampi hitti kuin myyntimarkkinoilla oli koskaan. Klikkaa oheista graafia isommaksi.

Mutta jos hittivuosilistat pisteytettäisiin striimisuhdanteiden mukaan, niistä tulisi olennaisesti latteampia kuin ennen. Vähemmän kunnon huippuja, enemmän vaisua tasaisuutta. Niinpä pidän excel-käyrääni yhä aivan käyttökelpoisena. Popkulttuurin kunniakkaiden perinteiden mukaisesti se hieman polarisoi, nostaa voittajia, mutta ei vääristele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti