keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Helppo nimi, hyvä näkyvyys

Musiikkituottajien ja Teoston juuri julkaisema tutkimus suomalaisten musiikinkuuntelusta tarjoaa niin monenlaista dataa, että ensiksi takertuu triviaaleihin yksityiskohtiin. Tuntuu hassulta lukea, että omasta ikäluokastani 71 prosenttia on vuorokauden sisällä kuunnellut musiikkia autoradiosta, kun itselläni ei ole edes ajokorttia. Albumia tärkeimpänä kuunteluformaattina pitävien vähäinen osuus (kuusi prosenttia) kielii siitä, että musiikkijournalismin painopisteen olisi korkea aika siirtyä.

Eri ikäluokkien suosikkiesiintyjäpilvistä näkee, että nuoret eivät ole yhtä esittäjäuskollisia kuin viisikymppiset. Toisaalta joitakin viisikymppisiä artisteja (Kaija Koo, Depeche Mode, Michael Jackson) kannattavat näkyvimmin kolmekymppiset. 16–24-vuotiaiden pilven kookkain nimi on 45-vuotias Eminem, vaikka hän ei ole julkaissut mitään vuoden 2013 jälkeen.

Tutkimustiedotteessa olisi ehdottomasti pitänyt kertoa kyselyn tarkka ajankohta. Linkin Parkin vahvaan esilläoloon lienee syynä Chester Benningtonin heinäkuinen kuolema – tai sitten ei liene, emme tiedä.

Pilvistä löytää helposti myös monenlaisia huolimattomuuksia. Samat artistit toistuvat erikokoisina, koska vastaajat ovat kirjoittaneet nimiä eri tavoin. Paitsi että Gösta Sundqvist ja Leevi and the Leavings on rekisteröity erikseen, niin 45–54-vuotiaat näyttävät enimmäkseen pitävän oikeana kirjoitusasua Leevings. Edes nimiparia Hassisen kone – Hassisen Kone ei ole saatu yhdistetyksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti