perjantai 26. heinäkuuta 2013

Variöösi 14: Lambada (1989)


Listablogin kesäsarjassa esitellään aikajärjestyksessä hyvin menestyneitä sekalaisten hittien kokoelmia takavuosilta.
Albumilista lokakuu 1989

Sekä lambada-tanssi että sen maailmankuuluksi nostanut biisi olivat eläneet elämäänsä vuosikaudet lukuisine variaatioineen, kun ranskalainen tuottaja Jean-Claude Bonaventure keksi yhdistää ne ”uudeksi” hitiksi. Loppukesällä 1989 nopeasti harrastajia kerännyt lantiojumppa nosti Bonaventuren Kaoma-yhtyeen Suomenkin sinkkuykköseksi syys-lokakuun vaihteessa.

Tavallaan Kaoma sai maistaa omaa lääkettään, kun CBS-yhtiö imuroi tanssikansan levyrahat hämäräperäisellä Lambada-kokoelmallaan ennen kuin Kaoma sai oman albuminsa ulos. Nimiraidan perässä kuultiin sekalainen sikermä brasilonytkytystä, jonka tekijöistä kolmella näytteellä esittäytynyt Beto Barbosa taisi ainoana luoda jonkinlaisen kansainvälisen uran. Kaomassahan ei ollut muuta brasilialaista kuin vokalisti Loalwa Braz – sävelmäkin kähvellettiin Boliviasta.

Lambada-kokoelma tilastoitui jo syyskuussa ja oli muutaman viikon maamme toiseksi ostetuin albumi Bat & Ryydin takana (ikimuistoista, eikö?), joten joulukuussa julkaistu Kaoman World Beat sai rääppiäistyylisen vastaanoton – tosin sekin ylettyi seiskasijalle vuoden jo vaihduttua. Vaikea sanoa, kumpi oli ”parempi” ostos, koska sinänsä hienoääninen Loalwa oli Kaoma-levylläkin vain ajoittain mukana. Joka tapauksessa leffavirityksetkään eivät estäneet lambada-lumon loppumista lyhyeen.

1 kommentti:

  1. Toiovttavasti Variöösi kesäsarjassa ehditään kuulla faktoja myös HittiBuumi kokoelmista, sillä onhan se yksi menestyneimmistä various-kokoelmista Suomessa koskaan.

    VastaaPoista