torstai 12. tammikuuta 2012

Tammikuun kruunu


Vuosia sitten Rumban listapalstaa kootessani loin laskentapohjan, jolla sijaluvuista ja vuodenaikakertoimista sai koostettua kohtalaisen toimivan albumivuosilistan, kun myyntilukuja ei ollut tarjolla. Käytän sitä rajallisesti edelleenkin täällä keväisin julkaistavan hittivuosilistan pisteyttämiseen, mutta ajan siihen vain ne levyt, joilla on singlehittejä.

Viime vuodelta tuo taulukko näyttää musertavaa ylivoimaa Adelelle: 21 keräsi pisteitä yli tuplaten kakkoseen Chisuun verrattuna. Maahantuoja Playground on kuitenkin pysynyt kesäisen kultalevyn jälkeen hiljaa levyn tukkumenekistä – lähiviikkoina Musiikkituottajien vuosilista paljastanee saldon. 21 jatkaa sitä perinnettä, että vuosimyyntiä hallinnut julkaisu palaa tammikuussa ykköseksi. Samoin tekivät muun muassa Bomfunk MC’sin In Stereo (1999/2000) ja Anssi Kelan Nummela (2001/2002).

Alkuvuosi tuo myös listayllätyksiä, nyt sijalle 14 nimellä Hillbilly Flatbox. Albumi sisältää biisejä toissavuonna 25:ntenä käyneeltä amerikkalaiselta Hillbilly Casinolta ja kahdelta turkulaiselta rockabillybändiltä, joiden nimet ovat Flatbroke Trio ja Shoebox Revue. 38:ntena tekee ensiesiintymisensä tilastossa jenkkiduo The Black Keys yhdeksännellä albumillaan El Camino.

2 kommenttia:

  1. Adelen Rolling in the Deep nousi sinkkulistan kakkoseksi melkein vuosi ilmestymisensä jälkeen, ja tämä on kappaleen toistaiseksi paras sijoitus. Mutta tiedätkö Timo yhtään syytä, miksi Leona Lewisin Run vuodelta 2009 palasi Latauslistan sijalle 26? Itse en keksi yhtään.

    VastaaPoista
  2. En tiedä muuta kuin että Leona esiintyi Amerikan X Factorin finaalissa, joka näytettiin Suomessa viime viikolla.

    Tuosta Hillbilly-levyn kansihahmosta banjoineen tulee vahvasti mieleen Tehotytöt-sarjan maanmainio pinkkiniska Fuzzy Lumpkins, voisiko peräti olla tahallinen viittaus.

    VastaaPoista