tiistai 17. tammikuuta 2012

Syksy syrjäytti joulun

Radiolistan kovin nousija (40–16) on kaivettu oudon kiven alta: jo lokakuussa Syksyn sävelessä kilpaillut Stina Girsin Anna mun mennä soi etenkin Radio Novassa. Se on koko Top 100:n ainoa Idols-kilpailijan esittämä hitti – jos jätetään huomiotta se, että pohjasijoilla usein kuplivien ”klassikkojen” seassa on Anna Puun kolmevuotias C'est la vie. Antti Tuiskun Rukous koki joulukohtalon, vaikka siinä ei joulusta puhutakaan.

Siinä suhteessa puutostila on merkittävä, että tähänastiset viisi Idols-kisaa ovat poikineet kahdeksan vuoden aikana radiolistan 20 soitetuimman joukkoon jo 77 biisiä. Tuotantokausittain hitit voidaan jakaa näin: ensimmäisen kisaajat tekivät niistä 37, toisen 10, kolmannen 19, neljännen 9 ja viidennen vain kaksi – toinen niistä oli Martti Saarisen Kaipaus nousee siivilleen.

Nimiä, nimiä! No, tässä paremmuusjärjestys: Hanna Pakarinen 12 radiohittiä, Jani Wickholm 11, Antti Tuisku 11, Anna Abreu 10, Katri Ylander 9, Ari Koivunen 4, Kristiina Brask 4, Anna Puu 4, Christian Forss 3, Koop Arponen 3, Pete Parkkonen 2, Ilkka Jääskeläinen 1, Kristian Meurman 1, Martti Saarinen 1, Stina Girs 1.

7 kommenttia:

 1. Menee kyllä asian vierestä, mutta onko Pet Shop Boysilla suomen radiolistalle nousseita kappaleita 2000-luvulla ollenkaan? Tuli aivan yhtäkiä mieleen että I'm with stupid taisi saada vuonna 2006 aika paljon soittoa.

  VastaaPoista
 2. Antti Tuiskulla ollut vain 11 Top 20 radiohittiä? Olisin kuvitellut niitä olleen enemmän kun vertailee eri listasijoituksia.

  Mietin vain koska Sisältää hitin listaa kolme niistä (En halua tietää (4/04) #6, Tyhjä huone (4/05) #2 ja Läpi jään (7/05) #8), jonka jälkeen ainakin seuraavat kuusi kappaletta on yltäneet Top 20:een - Tunturibiisi (1/07) #16 (kävi ehkä korkeammallakin?), Juuret (5/09) #4, Viilto (9/09) #2, Hyökyaalto (11/2010) #2, Yksinäinen (3/2011) #13 ja Rukous (12/2011) #19.

  Näin ollen kaksi puuttuu laskelmistani, joista yksi lienee Sekaisin (Single #2, Top 50 #3), mutta onko se 11. Top 20-hitti sitten Yritä ymmärtää (Single #3, Top 50 #3) tai joku seuraavista ainoastaan 50 Hittiä listalle yltäneistä Lämmin lumi peittää maan (Top 50 #9), Valo (Top 50 #14) tai Levoton (Top 50 #18)

  Toinen ensimmäisen Idols-kauden menestyjä Jani Wickholm sai jo debyyttilevyltään neljä Top 10 radiohittiä, toinen levy kaksi, kolmas ja neljäs yhden molemmat (Kuu 1/07, #1 ja Kaveri 7/08 #2). Se on kahdeksan hittiä yhdestätoista, ovatko ne viimeiset kolme 50 hittiä-listalle nousset, toisen levyn Jos yöksi jäät ja Liian kauniit sekä 2007:n Jukeboksin runoilija.

  Kenellä muuten Idols kisailijoista on eniten ykkössijoja radiolistalla? Jani Wickholmilla on kolme ykköstä, Anna Abreulla kaksi (ellei eka hitti End of Love noussut kärkeen?) ja Hanna Pakarisella oli kaksi ykköstä ennen Euroviisuja, Leave Me Alone oli ainakin 50 hittiä-listan kärjessä mutta miten oli radiolistalla? Koop Arponen ainakin jäi vaan kahteen ja Katri Ylander yhteen ykkössijaan

  VastaaPoista
 3. Onkohan tässä jokin sekaannus johtuen siitä, että vuoden 2007 loppuun asti olen tilastoinut Suomen Radiolistan sijoitukset ja vasta siitä eteenpäin Music Controlin? Esimerkiksi Tunturibiisin korkein sijoitus on mun papereissani 20.

  Sekaisin ei ollut Top 20 -radiohitti, vaan Lämmin lumi peittää maan (#16) ja Ei aikaa (#9). Yksinäisen paras sija muuten oli 8.

  Pakarisella ja Ylanderilla on kolme ykköstä.

  VastaaPoista
 4. Pet Shop Boysin ainoa Top 20 -radiohitti 2000-luvulla on Robbie Williamsin kera levytetty She's Madonna, joka menikin ykköseksi asti.

  VastaaPoista
 5. Vuoden 2007 puolelta nuo radiolistan tallentamani top 20 listat on tosiaan Music Control-listalta, joten se selittää nuo eri sijoitukset (en muistanut sitä...) Ja tietenkin siksi ihmettelin pitkään itsekseni kun PMMP:n "Tässä elämä on" merkittiin ykköshitiksi kun joku pyysi yhtyeen Radiolistan sijoitukset täällä Listablogissa kun itsellä luki kakkosija parhaimpana sijana ennen kuin kääntyi laskuun.

  Minun papereissa m.m. näillä kotimaisilla kappaleilla on seuraanlaiset sijoitukset, joten kiinnostaisi tietää kuinka paljon ne eroaa Suomen Radiolistan vastaavista:
  Neljä Ruusua - Soudat-Huopaat(#7)
  Apulanta - Koneeseen Kadonnut (#1)
  Samuli Edelmann - Ruma Mies (#7)
  Neljä Ruusua - Ensi Ilta (#9)
  Jore Marjaranta - Pieni Ihminen (#10)

  Noiden kahden Neljä Ruusua hitin välissä ilmestyi singlelistalle yltänyt "Tahdon" joka lienee myös ollut Radiolistalla. Sen jälkeen ainakin Ilkka Alangon eka soolohitti "Kesä meidän" oli #18 Top 20:ssä, vaikka ei myöhemmin ollut kuitenkaan mukana soolodebyytillä. Oliko muut Alangon soolosinglet Radiolistalla jossain vaiheessa, koska ne osuuu sille ajankohdalle jossa oma arkisto on puutteellinen.

  Tuo Apulannan ykkössija onkin vähän aikaa jo pistänyt miettimään koska "Pihtiote"-singlen noustua radiolistan kärjeen kirjoitit että "Paha ihminen" oli ainoa aiempi ykkönen. Täytyy erotella nuo vuoden 2007 listat varmaan muista että ei tule lisää sekaannuksia.

  VastaaPoista
 6. Neljä Ruusua - Soudat-Huopaat (#15)
  Apulanta - Koneeseen Kadonnut (#4)
  Samuli Edelmann - Ruma Mies (#8)
  Neljä Ruusua - Ensi Ilta (#13)
  Jore Marjaranta - Pieni Ihminen (#3)

  Kesä meidän #15
  Sattuu #16

  VastaaPoista
 7. Onpas kumma kun PSB ei passaa Suomen radioasemille. Ei mikään ihme olekaan että levyt floppaa kerta toisensa jälkeen.

  VastaaPoista