lauantai 14. tammikuuta 2012

Floppimörkö vai hittikeiju?


Mainitaan vielä yksi alkuvuoden ilmiö, jonka Levyale on viime vuosina peittänyt alleen: hiljainen julkaisumiljöö avaa sauman myöhästyneelle listaläpimurrolle, jolla lopulta saadaan tilastollista katetta hitaasti kehittyneelle media- ja fanikuhinalle. Jos vanhalla luonnonlailla on tammikuussa 2012 mitään virkaa, tyylipuhtain vitkadebytantti joko single- tai albumilistalle olisi Skrillex.

Scary Monsters and Nice Sprites julkaistiin jo syksyllä 2010, mutta on paraikaa Suomen Spotifyn 12. soitetuin albumi. Losangelesilaisen dubstep-hepun biisejä on sadan soitetuimman joukossa neljä, joista parhaiten sijoittuu First of the Year niin ikään 12:nneksi. Trendimedian lisäksi bisneksen syvä ydinkin on hyväksynyt Skrillexin niin, että nimesi hänet parhaan uuden artistin Grammy-ehdokkaaksi.

Tähän kajahtaa tietysti se fraasivanhus, että kohdeyleisö ei osta levyjä eikä maksa latauksistaan. Kuitenkin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa Skrillexillä on kaksi Top 20 -singleä, miksei meilläkin? Jos biisillä on 57 miljoonaa soittokertaa You Tubessa kuten Scary-levyn nimiraidalla, niin tyylilajista riippumatta se on tähän asti heijastunut jotenkin myös myyntiin. Tähän asti.

8 kommenttia:

  1. Skrillex on Ruotsin listalla, koska Ruotsi on meitä edistyksellisempi. Siellä Spotifyn streamit otetaan sikkulistalle mukaan tietyillä kertoimilla ja se muuttaa radikaalisti listan luonnetta. Joka tapauksessa kyseinen lista mittaa entistä paremmin kansan mieltymyksiä. Norjan tilannetta en muista, olisiko sielläkin Spotify otettu jo mukaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta. Jotenkin sanaparista "kansan mieltymykset" tulee mulle toistaiseksi mieleen ihan muu porukka kuin Spotify-käyttäjät.

    VastaaPoista
  3. Tässäpä mielenkiintoinen artikkeli Ruotsin listasta: http://www.scandipop.co.uk/?p=7162

    VastaaPoista
  4. Totta, hyvin kiinnostava! Ehkä tuota kautta saataisiin Suomessakin tolkkua rinnakkaisiin single- ja latauslistoihin (jos niitä on PAKKO kumpaakin ylläpitää): otetaan singlelistalle mukaan striimaukset.

    VastaaPoista
  5. Ruotsin virallinen singlelista Sverigetoppllista on varsin ongelmallinen tapaus, samalla kun se ehkä antaa monipuolisemman kuvan siitä mitkä kappaleet on suosittuja juuri sillä hetkellä, se myös antaa väärän kuvan siitä mitkä kappaleet on suosittuja.

    Apple ja Ruotsin IFPI ovat nimittäin olleet jo pitempään toistensa niskassa ja viime keväänä Apple ilmoitti että he eivät anna myyntitietojansa IFPI:lle protestina Spotify-streamien mukaan ottamiselle viralliselle listalle. Näin ollen viime kesänä ei lataustiedot koostava Nielsen julkaissut tietoja latausmyynnistä, koska heidän mielestään puuttuvat tiedot tatkoittavat epätäydellistä listaa. Elokuussa Apple pääsi yhteysymmärrykseen Nielsenin kanssa ja täten Sveriges Radio pystyi jatkamaan DigiListan (Ruotsin virallisen latauslistan) (http://sverigesradio.se/sida/topplista.aspx?programid=2697) julkaisemista. IFPI ei vielä tänäänkään saa Apple/iTunesin myynitietoja käyttöönsä, ainoastaan DigiListan saa käyttöönsä kaiken kattavan latausmyynnin. Tietenkään iTunes myynti ei kata koko latausmyyntiä, mutta on se varsin traagista kun kappaleita jotka on viikon viiden parhaiten myyvien kappaleiden joukossa ei näy ollenkaan ns. virallisella listalla koska kyseinen lista ei huomioi kaikkia myyntejä. - enemmän tietoa tästä: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=4659576
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1012&artikel=4518542

    Skrillex puolestaan on esimerkki sellaisesta josta on tullut hitti virallisissa tilastoissa vaikka sitä ei näy missään muualla. Sekä Scary Monsters and Nice Sprites (#20) ja First Of The Year (Equinox) (#19) ovat nousseet listoille pelkästään Spotify-streamien avulla, kumpaakaan kappaletta ei löydy miltään DigiListan:in listalta, ei kertaakaan ole noussut Ruotsin radiolistalle sadan soitetuimman kappaleen joukkoon ja kaiken lisäksi levy Scary Monsters and Nice Sprites on ollut kaupoissa joulukuusta 2010 alkaen nousematta listoille, ei edes alennettuun hintaan myytynä (Ruotsissa ei ole mid-price listaa joten ale-hinnalla levyn voi saada helposti listalle). En usko että Skrillexin tapauksessa streamit mukaan laskeva lista mittaa paremmin kansan mieltymyksiä, kuin jos se olisi pelkästään myyntiin perustuva.

    Suomalaisittain asian voi nähdä myös olevan haitaksi meidän vientituotteille: esim. Sunrise Avenuen Hollywood Hills ylsi vain sijalle 24 ruotsin listalla, vaikka se on myynyt digitaalisesti kultalevyn verran (10,000) ja oli vielä syksyllä latauslistan Top 20:n joukossa ja radiolistalla Top 10-sijoilla. Esimerkiksi Fairytale Gone Bad ylsi myös kultalevykantaan ja nousi top teniin, johon myös Hoillywood Hills olisi pelkästään myynnillä yltänyt, jollei peräti korkeammalle kuin "Fairytalen" kymmenes sija jolle se jäi kolmen viikon ajaksi.

    Ruotsissa listoja seuraavat ovat alkaneet kääntää katseen DigiListanin suuntaan singlelistaa seuratessaan, koska yhä useampi kappale Sverigetopplistanin singlelistalla on albumikappale joka on streamien avulla noussut listalle ja vaikka Sverigetopplistan väittää olevansa myyntilista (försäljningslista) niin singlelistan kohdalla tämä väite on kyllä hieman kyseenalainen. Puhumattakaan siitä että suurin osa kappaleista ovat muutamaa poikkeusta (m.m. Adele) lukuunottamatta sellaista mitäänsanomatonta täytemusaa joka parin vuoden kuluttua on täysin unohdettu että lista alkaa sisällöltään etäisesti muistuttaa Suomen singlsitan synkkää aikakautta 90-luvun puolessavälissä kun nyt jo (onneksi) unohdetut eurodance-artistit jyräsivät listalla...

    VastaaPoista
  6. No, mun mielestä listamusiikin laatu ei vaikuta listan laatuun, joten en lähde tuohon loppudebattiin. Kiitos infosta!

    VastaaPoista
  7. Spotify-striimit ovat mukana myös Ruotsin kulta- ja platinalevyissä. Ruotsissa ei enää kultalevyjä anneta myynnin vaan kerättyjen pisteiden perusteella. Singleissä tilanne on vielä aika yksinkertainen : myynti+striimaus. Sen sijaan albumeissa levyt saavat Cd-ja digitaalisen albumimyynnin lisäksi pisteitä yksittäisten biisien latauksista ja striimauksista. IFPI.se nettisivulta löytyy laskuri, johon voi naputella myynnit ja striimit ja kone laskee pisteet.

    VastaaPoista
  8. Nyt se Skrillexin levy lopulta sitten löysi tiensä myös Ruotain albumilistalle, tosin vain sijalle 49.

    VastaaPoista