lauantai 10. joulukuuta 2011

Teho-Jopetusta


Viikon albumilistalla on erikoinen painotus, sillä 39 parhaan joukossa ei ole yhtään AXR-yhtiön julkaisua, mutta loppujen 11:n seassa kuusi. Alkujaan Audiovoxin, sitten Edelin alaisesta levymerkistä itsenäiseksi firmaksi ryhtyneen AXR Music Oy:n tämänvuotisiksi kärkimenestyjiksi kasvoivat albumeissa Kari Tapio -kokoelmat ja sinkuissa Pojun Poika (saunoo). Takaiskuina voinee pitää Arja Korisevan ja Jamppa Kääriäisen joululevyjen listautumattomuutta.

AXR:n kivijalka-artisteina toimivat parisenkymmentä vuotta kaksi miestä, joista toinen kuoli ja toinen lähti. Jopetusministeri on Jope Ruonansuun ensimmäinen lista-albumi, jota ei julkaissut AXR, vaan RCA/Sony. Vanhan firman piikkiin Ruonansuu teki neljätoista kultalevyä, joista muutama ei ylittänyt lainkaan Top 40 -kynnystä – paras sijoitus on nelonen. AXR:llä ja sen entisellä sisarmerkillä Mediamusiikilla on jostain syystä aina ollut listamenestyksen ja tukkumyyntilukujen välinen korrelaatio vähän mitä sattuu.

Jos jäi epäselväksi sen kuolleen kivijalan henkilöllisyys, niin Jopetusministeri sisältää esityksen nimeltä Kari Tapio, joka on väännös Sleepy Sleepersin Donna Summer -väännöksestä Metsäratio. Levy(tyshistoria)n uskomattomin limbo on Lähtisitkö, jossa varamanu hokee Pave Maijasen alkuperäisäänitteen päälle ”Jaa mää vai?”

6 kommenttia:

 1. Jope Ruonansuun suosio on kyllä yksi suurimmista ihmeellisyyksistä mitä listoilla on nähty, miehen kappaleet ja levyt ovat niin vastenmielistä sontaa, että oikeudenmukaisuuden nimissä Jopen pitäisi maksaa kuuntelijalle korvauksen levyn kuuntelimesta aiheuttvasta haitasta. Jotkut kuutsuvat sitä huumoriksi, mutta he eivät kyllä siinä tapauksessa tiedä mikä on huumoria...

  Pave Maijasen "Lähtisitkö" on yksi harvoista oikeasti tyylikkäistä suomenkielisistä 80-luvun hiteistä, joten en ymmärrä miksi Jopen piti mennä tekemään siitä tuollaisen version. Ei siinä huumoria ainakaan ole...

  VastaaPoista
 2. Jopen levyt ovat yhtä slovaria lukuunottamatta vastenmielistä huumoria. Tällä levyllä slovari on Ihimemies.
  Levytyshistoriassa poikkeuksen tekee pari vuoden takainen Kunnioittaen - Yhden miehen tribuutti. Se levy on täyttä rautaa. Sovitukset ja imitaatiot ovat kympin arvoisia.
  Onneksi nuo tribuuttibiisit mm. Irwinille, Matille ja Tepolle aekä Jaakko Tepolle ovat saaneet huomiota kun uusissa Jopet-ohjelmissa on tehty niihin musiikkivideoita.
  Olenkin lämmennyt Jopet-showlle viime aikoina ja toivonut, että Jopen levyt olisivat muuttuneet sitä myötä siedettävämmiksi. Eijjjole!

  VastaaPoista
 3. Arja Korisevan joululevy on mainio, mutta tänä vuonna on ilmestynyt niin paljon joululevyjä, että osa jää väistämättä listan ulkopuolelle.
  Kääriäinen ei noussut listalle tietenkään sen takia että viime viikkojen uutiset ovat tahranneet hänen maineensa.

  VastaaPoista
 4. Ootte ihan ite, kuulikko?

  VastaaPoista
 5. Eikös AXR levymerkin menetynein naisartisti ollut Kikka?? Vai Eija Kantola?

  VastaaPoista
 6. Kikka menestyi levymyynnissä paljon paremmin kuin Kantola, vaikka ei ikinä päässyt Suomen singlelistalle. Ei kyllä Kantolakaan, eikä tekstissä mainittu Arja Koriseva.

  VastaaPoista