perjantai 2. joulukuuta 2011

Kupla karkuteillä

Albumiykkösemme Mutala julkaistiin 23. marraskuuta ja oli paras laskennassa, joka kattoi 23.–29. päivien myynnin. Lista koottiin keskiviikkona 30. marraskuuta, mutta julkaistiin vasta torstaina 1. joulukuuta, joka siis on Mutalan listalletulokuukausi. Tuntuu aika hitaalta tapahtumaketjulta vuonna 2011.

25 vuotta sitten oltiin ripeämpiä. Tuolloin, tarkemmin ottaen maanantaina 1. joulukuuta 1986, julkaistiin Eppu Normaalin Valkoinen kupla. Albumi- ja singlemyyntiä mitannut Mitä Suomi soittaa -lista toimi koko olemassaolonsa (1972–1989) siten, että uusi tilasto aina mittasi päättynyttä kuukautta ensimmäisestä viimeiseen päivään. Kuinka ollakaan, marraskuun 1986 albumilistan ykkösenä komeili Valkoinen kupla!

Tilanne ei tainnut ketään kummastuttaa siksi, että listaa julkaiseva Apu-lehti piti tapanaan aikailla sen kanssa monta viikkoa – tuokin näki päivänvalon vasta 2.1.1987. Passeliltahan kuplan kärkipaikka silloin vaikutti, koska kaikki tiesivät levyn dominoineen joulumyyntiä. Nyt asioita kirjoista tutkiva saattaa sen sijaan ihmetellä, miksi Poko-historiikissa kerrotaan joulukuun julkaisusta ja Suomi soi 4:ssä marraskuun ykkössijasta.

Ristiriidan syitä voi vain arvailla, koska laatijakin on jo kuollut. Voi hyvin kuvitella kauppiaiden painottaneen raporteissaan viimeisten päivien menekkiä, ja ehkä levy oli myynnissä ennen virallista ilmestymistään. Vastaavaa varaslähtöä en kuitenkaan ole havainnut muissa takavuosien tilastoissa, vaikka paljon olenkin niitä syynännyt.

2 kommenttia:

  1. Keskiviikkona kuulemma myytiin uutta Nightwishin albumia yli 40 000. Ilman tätäkin uutista olisin voinut lyödä vaikka kaikki rahani sen puolesta vetoa, että Imaginaerum nousee albumilistan ykköseksi.

    VastaaPoista
  2. Myynnin pitäisi olla sitaateissa,sillä tuo lukema tarkoittaa ainoastaan sitä, minkä verran levyä on otettu kauppoihin myyntiin. Riski on siirtynyt kaupalle, joka voi joutua pistämään levyn alelaariin.

    VastaaPoista