torstai 15. joulukuuta 2011

Älä kääri pakettiin


Joululevyt eivät yleensä saavuta listapiikkiään viimeisellä, vaan toiseksi viimeisellä joulua edeltävällä viikolla. Esimerkiksi viime vuoden vetonaula Tomi Metsäketo ehti pudota kakkossijalta kahdeksanneksi ennen kauppojen sulkeutumista. Tästä voisi päätellä, että merkittävää osaa joululevyistä ei osteta lahjoiksi, mikä tuntuukin järkevältä. Papereista aattoiltana revittyinä niiden kuunteluaika kun jää kovin lyhyeksi – ainakin useiden radioiden mielestä joulumusiikin soittamisen kuuluu loppua viimeistään tapaninpäivänä.

Täten mikään jouluäänite tuskin syrjäyttää Nightwishiä kärjestä ensi viikollakaan, vaikka moni on tilastollisesti lähellä. Rajaton nousi Jouluyöllään neljänneksi, mutta nousun kääntöpuolena tämä on ensimmäinen vuosi, jolloin 2003 julkaistu Joulu ei palannut tilastoihin. Kumpihan on vahvemmilla ensi vuonna, vai käydäänkö taisto midprice-osastolla? Siellä vasta joulumusaa piisaakin.

Amy Winehouse (25) ja Korn (36) debytoivat pelätyn matalalla, mutta Top 50:ssä on jokunen näyttävä nousija. Ensimmäinen täysi myyntiviikko kohotti Rammsteinin 31–12 ja linnanjuhlakeikka Tuure Kilpeläisen 28–13. Aika väkinäinen keksintö, Samuli Edelmannin kolmesta virsilevystä poimittu lajitelma jaksoi vain sijalle 48.

5 kommenttia:

  1. Jokohan Rajattoman Joulu löytyy jokaisesta suomalaisesta kodista?
    Joulu on Spotifyssä #9 mutta Jouluyö ei yllä edes sadan listalle.
    Itselleni Jouluyö ei tuonut mitään joulutunnelmaa ja jäi pariin kuunteluun.

    VastaaPoista
  2. Tästä taloudesta ei Joulua löydy...

    Huolestuttavaa, että joululevyjä lisätään mid-priceen, sillä kukaan ei kuitenkaan katso mid-price-tilastoja. Toisaalta, eipä nyt kukaan haluaisi nähdä Rajattomalla sellaista sataa listaviikkoa, vai haluaisiko?

    VastaaPoista
  3. Joulu on nyt midprice-hintainen ainakin Äxissä, mutta ei näy midprice-listalla ties miksi. Ehkä ne jotka eivät sitä vielä omista tyytyvät Spotify-kuunteluun.

    VastaaPoista
  4. Tuo Samuli Edelmannin "Rakastetuimmat virret", kolmesta virsilevystä koottu kokoelma, lienee Sony Musicin epätoivoinen yritys rahastaa Edelmannin menestyksellä miehen siirryttyä Warner Musicille. Suurin osa virsi-trilogian ostajista jätttää tämän, kuten sanoit "aika väkinäisen keksinnön" väliin koska ei tuo kooste sisällä mitään uutta eikä siinä oikein ole mitään järkeä koostaa kokoelma virsilevyistä (ei ne yksittäiset kappaleet mitään hittejä olleet, se oli se levy itsessään joka oli se myyntivaltti...) Luultavasti sellaiset "Virsiä"-kiertueella olleet kuuntelijat joilla aiempia levyjä ei vielä ole ovat kuitenkin päättäneet hankkia tämän, ainakin listalle nousseen määrän verran.

    Muistelin täältä löytyneen joku kommentti Edelmannin "Virsiä"-levyistä (sekä Loirin Lappi-trilogian) kokoelmapotentiaalista ja hakemalla se löytyi:
    Suosituimpia lahjaäänitteitä ovat pitkään olleet monenlaiset teema-albumit, ja on vaikea nähdä esimerkiksi Samuli Edelmannin tai Vesa-Matti Loirin viimeaikaisista megamenestyksistä syntyvän järkeviä kokoelmia. (maanantai, lokakuu 26, 2009) Exactly.

    VastaaPoista
  5. Rajattoman kaksi viimeistä levyä ovat omakustanteita, eikä niitä löydy Spotifysta ollenkaan.

    VastaaPoista